Izvor: RTS, 27.Feb.2024, 12:17

У српским срединама широм КиМ и данас редови испред пошти због одлуке Приштине да забрани динар

Проблеми Срба са подизањем динара на Косову и Метохији настављају се из дана у дан. На банкоматима их нема, а грађани данима чекају испред Поштанске штедионице која једина још, ограничено, исплаћује динаре.
У српским срединама широм Косова и >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Метохије и данас редови испред пошти због одлуке Приштине да забрани динар. Дуже од недељу дана на банкоматима банке Поштанска штедионица на северу КиМ стоји обавештење да нису у функцији, а испред филијала Банке Поштанска штедионица, која је једина у могућности да изврши исплату у динарима, стварају се непрегледни редови грађана који немају других примања сем динарских. 
Око 200 лекара, медицинског особља и осталих запослених у КБЦ-у у Косовској Митровици окупило се данас испред експозитуре Банке Поштанска штедионица, чекајући на своја примања, која не успевају да подигну због одлуке Приштине да забрани употребу динара на КиМ.
Лекари, који се беспоштедно боре за животе људи без обзира на нацију, јер се овде лече сви становници КиМ, улажући максималне напоре да, у често немогућим условима који су незамисливи у модерној цивилизацији, изборе битку са болешћу, сада бију битку за своју и просту егзистенцију својијх породица.
"Муку мучимо са набавком вакцина, лекова, медицинског материјала, које нам држава Србија обезбеђује и изналази различите начине да нам омогући нормалан рад и пружање здравствене заштите становништву и успевамо у томе...сада смо у ситуацији да нам је угрожена проста егзистенција, јер смо због накарадне одлуке Приштине да забрани промет динарима онемогућени да својим породицама приуштимо и обезбедимо основне потрепштине", кажу лекари.
Додају да су положили Хипократову заклетву којом су се обавезали да брину о здрављу и животима свих људи, али да је сада на Европи и западним моћницима да и лекарима обезбеде достојан живот какав живи остатак света.
Запослени у КБЦ-у, медицинско и помоћно особље, истичу да чине све како би поштено зарадили своје плате, чију исплату Приштина онемогућава.
"Тражимо од Приштине да повуче нерегуларну и неуставну одлуку, а од међународне заједнице да не осуђује само вербално, већ да предузме конкретне кораке како би омогућила Србима да остваре основно људско парво - на живот", поручују запослени у КБЦ у Косовској Митровици.
Испред филијале у Зубином Потоку и данас стотинак грађана Срби који су се окупили испред филијале у Зубином Потоку наводе да многи од њих нису у стању да за свој новац иду у Србију, јер немају средстава за пут и да ће се, ако се неразумна одлука Приштине о укидању динара на повуче, на тлу Европе, у 21. веку догодити хуманитарна катастрофа која је изазвана, како би се Срби натерали да оду са Косова и Метохије.
"Али, Курти не зна колико су Срби поносни и тврдоглави када их на нешто приморавају, нарочито када покушавају да им узму оно што је њихово. Зато му поручујемо да нећемо отићи ни по цену да будемо гладни", каже један мештанин Зубиног Потока.
Међу окупљеним грађанима је највише жена запослених у погонима текстилне индустрије "Јумко".
Оне истичу да других примања немају и да су им динарска средства једини приход од кога хране децу, купују лекове и плаћају дажбине.
"Приштина нам свакодневно даје до знања да покушава да нам затвори сва врата помоћи, као и да за нас нема места на овим просторима", истиче једна од радница "Јумка", Стана Ђукић.
Грађани Лепосавића: На рубу смо егзистенције Васпитачи и радници Предшколских установа у општини Лепосавић, њих педесетак, окупило се испред филијале Банке Поштанска штедионица у Лепосавићу како би указали на све тежу ситуацију за подизање зарађеног новца.
Позвали су међународну заједницу да реагује и обезбеди нормалан живот Србима на овим просторима, јер су због тренутне ситуације од укидања динара на рубу егзистенције.
Јасмина Савић економиста ПУ "Весело детињство" из Лешка упитала је да ли овако изгледа демократско друштво где пензионери не могу да подигну своје стечене пензије.
"Као што знате некоме у Приштини је пало на памет, прорадила му је машта да укине динар и тако онемогући да остваримо основно право на живот. Како сада да једном пензионеру кажете да не може да оствари своју пензију и подигне новац који је уплаћен из наше Републике Србије, а четрдесет година је радио да би стекао пензију, како једна мајка да купи млеко свом детету када овде немамо новца. Редови су свакодневни, не можемо да остваримо наша основна људска права", рекла је Савићева.
Апеловала је на међународну заједницу и заговорнике демократије да се осврну и погледају на каквом рубу егзистенције живе Срби на Косову и Метохији.
"Све то се догађа на очиглед међународне заједнице, зато смо се данас окупили и желимо да пошаљемо апел и поруку и вапај, свим међународним гласноговорницима који свакодневно заговарају демократију на свим местима да под хитно предузму кораке и реагују тамо где треба да нам се реши проблем јер овакав живот је незамислив, јер је немогуће овако живети, како да живимо када немамо новца", истакла је Савићева.
Срби из Ранилуга нису могли да подигну примања Срби који живе у општини Ранилуг на КиМ и који из буџета Србије добијају примања у динарима, нису могли данас да подигну примања у пошти у тој општини, јавио је РТВ Пулс, а преноси Танјуг.
Око стотинак Срба било је јутрос испред поште у Ранилугу, али нису могли да подигну примања у динарима.
Роми се окупили испред Поште у Грачаници Неколико десетина Рома окупило се испред Поште Србије у Грачаници, како би исказали протест због забране коришћења и недостатка динара, међутим разишли су се недуго по окупљању, јер активност нису пријавили полицији.
Одмах по окупљању испред поште, појавили су се и припадници полиције из станице у Грачаници и скренули пажњу да нема пријаве, те да не могу да искажу своје незадвољство.

Један од окупљених, Насер Јашаревић из Грачанице, рекао је да прима плату из буџета Републике Србије и да тренутно његова породица нема пара.
“Сада немамо примања, немамо где да примимо плату, сналазимо се како се може. Имамо децу, иду у школу, то је једино примање које имамо. Како се сналазимо, то што имамо једемо, пијемо. Искрено да вам кажем, тешко је за лекове, немамо пара а све се купује приватно. Пре неки дан ми је жена била болесна, треба лекови да се купе а пара нема. Ван сваке памети је да немаш никакво примање, то је катастрофа. Нема живота овде”, рекао је Јашаревић медијима.
Претходних дана на тешко стање забраном коришћења динара и  одлуке приштинске централне банке од 1. фебруара евро буде једино средство плаћања, указивали су и просветни и здравствени радници, групе грађана зависне од социјалне помоћи, примаоци дечијег додатка.
У српским срединама јужно од Косовске Митровице динара на банкоматима и шалтерима Поште нема данима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.