Izvor: RTS, 25.Feb.2024, 21:16

Почели избори у Русији, за шефа државе се уз Путина боре још три кандидата

У Русији је почело гласање за председника на тешко доступним местима и на бродовима. Поред Владимира Путина који се бори за пети мандат, грађани могу гласати за још три кандидата, Владислава Даванкова - Нови људи, Леонида Слуцког -ЛДПР и Николаја Харитонова - Комунистичка >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << партија Руске Федерације. Избори се завршавају 17. марта.
Чланови изборне комисије почели су да обилазе метеоролошке и поларне станице, као и кампове за узгој ирваса и сва прилично недоступна места, како би сви они који би желели да искористе своје гласачко право то могли да учине.
Како је саопштила Централна изборна комисија, њихови чланови користе хеликоптере, моторне санке, псеће запреге, санке, тако да на све могуће начине долазе до оних најудаљенијих делова Русије.
На претходним изборима за председника Руске федерације 2018. године на тај начин је своје право гласа искористило 211.000 бирача.
Биралишта ће за централно гласање бити отворена од 15. до 17. марта. Неколико дана раније моћи ће да гласа и руска дијаспора на 288 бирачких места у чак 144 земље.
Истовремено, 2,5 милиона Руса пријавило се и за још један начин гласања, а то је електронско гласање. Они могу још увек да се пријаве до 11. марта, тако да ће и тај број бити нешто већи.
Ово је осми избор за председника Руске Федерације, а када буде изабран, значи када буду све изборне радње завршене 17. марта и проглашен победник, инаугурација новог председника планирана је почетком маја.
Четири кандидата за председника Русије На првим тродневним изборима у историји Русије од 33 кандидата услове руске Централне изборне комисије, међу којима је и 300.000 потписа подршке за независне, односно три пута мање за партијске кандидате, испунило је њих само четворо. Међу њима је у трци за свој пети мандат и актуелни председник Русије Владимир Путин.
Његов изборни штаб, за ову председничку трку прикупио је три и по милиона потписа подршке.
"Током прве етапе, када су скупљани потписи за подршку нашег кандидата, то је био невероватан налет ентузијазма грађана и самих волонтера. Показатељ је то што смо сакупили десет пута више потписа него што је законски било потребно", истиче Владимир Машков, копредседавајући изборног штаба Владимира Путина.
Учешће на овим изборима могуће је након што је 2020. године руска Дума усвојила уставни амандман којим је укинуто ограничење броја председничких мандата.
Најбољи резултат Путин је остварио 2018, када је добио 76.69 одсто гласова.
"Цео свет и наша држава налази се у преломном тренутку историје, много се крећемо широм земље, посећујемо разне регионе и свуда осећамо моћну подршку грађана нашем кандидату за председника", наводи Машков.
Ко су противкандидати Путину Први председнички кандидат из Партије нових људи је 39-годишњи Владислав Даванков. Прошле године учествовао је у изборима за градоначелника Москве и са 5,34 одсто гласова завршио на четвртом месту. Од председничких избора у његовом штабу очекују више.
"Ми бирачима предлажемо алтернативу за Русију. Једна од наших основних идеја је увећање буџета за очување здравља и образовање, које су основне области друштва, на 20 процената. То је практично дупло више него сад", наглашава Ирина Игоревна Сорокивна из изборног штаб Владислава Даванкова.
Одбачене кандидатуре Централна изборна комисија неким кандидатима није дозволила учешће образлажући то процедуралним недостацима или великим бројем неважећих потписа.
"Катарина Дунцова, новинарка из провинције, позната по својим антиратним ставовима и захтевима за демократизацију и либерализацију политичког живота у Русији је из формалних разлога онемогућена да се кандидује. А најава кандидатуре Бориса Надеждина, дугогодишњег сарадника Бориса Њемцова који је убијен пре десетак година у Москви, који је словио за неког неформалног лидера руске опозиције је такође онемогућена. Сам Надеждин је наступао као жесток противник рата у Украјини. Инсистирао је на постизању мировног решења и повратку преговора са Западом", указује историчар Александар Животић.
ОЕБС и ОДИХР неће имати своје посматраче на руским изборима, али се очекује око 1.000 посматрача из других земаља, пре свега из бивших совјетских република. Гласаће се и у Донбасу, међутим лидери земаља групе Г7 поручили су да гласање у новим руским регионима неће признати.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.