Izvor: RTS, 25.Feb.2024, 13:33

Министарство спољних послова упутило протестну ноту Амбасади Хрватске

Министарство спољних послова Србије упутило је протестну ноту Амбасади Хрватске у Београду поводом неприхватљиве изјаве министра спољних послова те земље Гордана Грлић Радмана.
“Министарство спољних послова Републике Србије и овим путем жели >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да укаже на потпуну неприхватљивост изјава министра вањских послова Републике Хрватске г. Гордан Грлић Радмана изречених 24. фебруара 2024. године на Дневнику Н1 телевизије у Загребу, упућених против председника Републике Србије г. Александра Вучића и Републике Србије у целини", саопштило Министарство спољних послова.
Министарство овом приликом такође указује како наведене изјаве представљају даљи наставак изградње атмосфере мржње према Републици Србији и српском народу и нарушавају заједничку политику промовисања мира и стабилности у региону.
"Министарство спољних послова Републике Србије исказује очекивање да ће се високи званичници Републике Хрватске у наступајућем периоду уздржати од изјава које представљају мешање у унутрашње ствари Републике Србије, те водити политику помирења и добросуседских односа две државе", наведено је у протестној ноти Министарства.
Гордан Грлић  Радман је гостујући на хрватској Н1 изјавио да су једно грађани Србије, а друго Вучић и његова политика која, како је навео, мора да одлучи "на којој ће столици да седи" и додао да "Вучић може бити трабант и сателит Русије, али неће се допустити утицај Руса или други малигни утицаји који би нарушили стабилност Западног Балкана''.
Реагујући на те изјаве, председник Вучић је истакао да хрватски министар спољних послова не само да се меша у унутрашње ствари Србије, већ вређа српски народ и прети грађанима Србије.
Премијерка Србије и министар спољних послова Ивица Дачић најоштрије су осудили изјаву хрватског министра.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.