Izvor: RTS, 25.Feb.2024, 07:02

Израел бомбардовао град Газу, више погинулих и рањених; Настављају се разговори о ослобађању талаца

Рат Израела и Хамаса - 142. дан. У Дохи су настављени преговори за постизање споразума о ослобађању талаца и паузирању борби у Појасу Гази између представника Египта, Катара, Сједињених Држава, Израела и Хамаса, преносе египатски медији. Израелски премијер Бенјамин >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Нетанјаху поручује да још није јасно да ли ће споразум бити материјализован, а Вашингтон тврди да се дошло до "разумевања његових основних тачака" и да Египту и Катару предстоје разговори са лидерима Хамаса. У најновијим израелским нападима у Појасу Газе погинуло је најмање 10 Палестинаца, а рањено је више од 50 људи.
Настављају се борбе широм Појаса Газе. Министарство здравља у Гази саопштило је да је у израелским нападима на Рафу погинуло најмање седам особа, док су два Палестинца страдала у граду Газа, а један у избегличком кампу Џабалија, недалеко од Газе. Повређено је на десетине цивила широм Појаса Газе, наводи палестински огранак Црвеног полумесеца.
Преговори о примирју у Појасу Газе у Паризу – уз учешће представника Мосада, Катара, САД и Египта – завршени су претходног дана. Израелски званичници потврдили су да је нацрт примирја примљен и да ће израелска влада расправљати о његовим тачкама. 
Нацрт наводно подразумева привремену обуставу борби између Израела и Хамаса, уз ослобађање преосталих талаца из заточеништва у Појасу Газе.
Израел је претходно саопштио да ће напасти Рафу уколико се споразум не склопи ускоро, а Вашингтон је упозорио свог блискоисточног савезника да би такав потез довео до великог броја цивилних жртава. 
Министарство здравља у Гази наводи да је од почетка сукоба Израела и Хамаса 7. октобра у Гази страдало више од 29.000 особа, а рањено је скоро 70.000 људи.
Уједињене нације (УН) наводе да је око 2,2 милиона Палестинаца у палестинској енклави на "ивици глади".
Израел је пријавио да је у копненој инвазији на Појас Газе настрадало 237 војника, док је у нападу Хамаса на југ те земље убијено 1.139 израелских цивила.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.