Izvor: RTS, 24.Feb.2024, 22:12

Ники Хејли на рубу пропасти у родној Јужној Каролини, али не одустаје – Трамп близу номинације

Бивши председник САД Доналд Трамп близу је победе на унутарстраначким изборима у Јужној Каролини, родној држави бивше гувернерке Ники Хејли. Анализе потврђују да би Трамп након гласања у Јужној Каролини могао да буде једини републикански кандидат за председника >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Америке. Ипак, Хејлијева поручује да не одустаје од кампање.
Бивши председник Сједињених Држава Доналд Трамп близу је званичне победе на унутарстраначким изборима у Јужној Каролини над бившом гувернерком Нимратом "Ники" Хејли у трци за републиканског кандидата на новембарским председничким изборима у Америци.

Незванично, Трамп ће освојити већину делегата у Јужној Каролини, а анкете показују да Хејли заостаје за око 30 одсто подршке у односу на 45. председника САД.
Трамп је већ тријумфовао у Ајови, Невади и Њу Хемпширу, али је Хејли бивша гувернерка управо Јужне Каролине. Зато су избори у овој савезној држави значајнији од свих претходних до сада. 
Јужна Каролина и почетак краја  Три дана уочи гласања, Хејли је у запаљивом говору по први пут без задршке напала Трампа, што је тактика коју је до сада избегавала. 
Бивши председник САД описан је као нестабилна личност, опседнут собом. 
Ипак, пораз у матици велики је политички ударац, иако Хејли поручује да и даље неће одустати.
Донкихотовска борба или улагање у будућност Упркос, до сада, неукаљаној биографији и енергичним наступима, Хејлијевој је и пре извесног пораза у Каролини пут до номинације практично био затворен.

Међутим, аналитичари сматрају да (не)одсутајање у овом тренутку може да буде само "донкихотовска" борба или принципијелан став против Трампа, док је на дужи рок у игри темељ за њену даљу политичку каријеру.
Поједини републиканци се надају да би компензација за повлачење из трке била потпредседничка функција у случају да Трамп победи демократског кандидата Џозефа Бајдена.
Ипак, Хејли је сада већ отворено против Трампа. Своју кампању жели да "истрчи" до краја и описује је као борбу која за циљ има да Америци понуди алтернативу Трампу, али и Бајдену, за које тврди да су "најнеомиљенији политичари у САД".
"Око 70 одсто Американаца не жели реванш Трамп-Бајден и има 60 одсто оних који мисле да су обојица престари", наводили су из Хејлијевог тима за кампању уочи унутарстраначког гласања у Њу Хемпширу. 
Политичка реалност – републиканци су одани Трампу Поједине анализе виде наставак кампање Хејлијеве као могућност да, у случају бројних судских спорова против бившег председника САД, она преостане једина могућа алтернатива из редова републиканаца. Сценарио који је, додуше, мало вероватан. 

Ипак, колико год да Хејли инсистира на дугој кампањи, након 5. марта – када републиканци гласају у 16 савезних држава – и дефинитивно би све требало да буде разјашњено.
Хејлијева је имала готово све расположиве снаге за пристојну председничку трку.
Није била ускраћена за новац – само у јануару је прикупила више од 16 милиона долара донација.
Има енергичне наступе, говори су добро увежбани, а политичка позадина коректна – служила је као конгресменка, бивша је гувернерка и амбасадорка САД у Уједињеним нацијама. 
Међутим, политичка реалност међу републиканцима је да Трамп и даље има базу која му је лојална.
Стога, када Америка у новембру буде бирала новог председника, окршај ће се водити између и не тако нових кандидата. На помолу је дуел Трампа и Бајдена.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.