Izvor: RTS, 24.Feb.2024, 20:10

Вучић: Кина је прави пријатељ Србије, највише нам помогла кад нам је било тешко

Кина је прави пријатељ Србије, а народи две земље увек су одржавали добре односе, изјавио је председник Србије Александар Вучић у интервјуу за "Чајна Медиа Груп" у Београду.
Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Кина највише помогла >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Србији када се наша земља налазила у тешкоћама.
"Како се каже, пријатељи се познају у невољи", рекао је Вучић.
Демантовао је такозвану теорију кинеске дужничке замке и захвалио Кини на подршци развоју Србије кроз иницијативу "Појас и пут".
Поводом споразума о слободној трговини између Кине и Србије који је потписан у октобру прошле године, председник Србије је рекао да је уверен да ће тај документ Србији донети безброј нових могућности и да ће бити подједнако користан за Кину, али ће бити од већег значаја за Србију.
Споразум ће отворити огромно тржиште за пољопривредне производе, попут квалитетног српског вина. Истовремено ћемо моћи да увозимо и кинеске производе по нижим ценама. Све више кинеских компанија и обичних људи долазиће код нас ради сарадње између компанија и размене кадрова, отварајући нова врата за развој Србије", рекао је Вучић.
Председник Србије је још једном захвалио председнику Кине Си Ђинпингу што је пристао да потпише овај споразум који омогућава обема странама да унапреде сарадњу.
"Надам се да можемо постићи више у будућности, закључио је Вучић.
"Тајван је Кина и Кина ће увек имати подршку Србије" На питање о Тајвану, Вучић је био изричит да је Тајван Кина.
"А на вама је шта, када, како ћете то учинити. Тачка. За нас је то Кина, то је политика Србије, и то ће бити наша политика у будућности. То је ваша територија, ваш народ, а ви сте суверена нација, сами доносите одлуке. И увек ћете имати подршку српског народа. То је то", нагласио је Вучић и додао да никада неће променити свој став о Кини.
Говорећи о НАТО бомбардовању, Вучић је истакао да је то веома болно питање за нас и да ми од њега не бежимо.
"Наравно, сада имамо бољи однос са свим западним земљама, са свих тих 19 земаља које су напале Србију без дозволе Савета безбедности УН. Све је урађено против Повеље УН и међународног јавног права. И то је био ужасан злочин", поручио је председник Србије.
Ускоро авио-линија Београд–Шангај Вучић је рекао да се управо завршавају сви детаљи за добијање коначних дозвола за успостављање линије Београд-Шангај. Он је позвао Кинезе да посете Србију јер ће видети право гостопримство које, како је рекао, не могу да доживе у било којој другој европској земљи.
"Видећете модерне делове Београда, веома старе делове Београда. Можете видети места где се историја сусреће са будућношћу, али и веома пријатељско окружење за нашу кинеску браћу и сестре. Прелепа језера, лепе планине ако волите скијање, прелепа места северне Србије и плодну равницу. Сјајне реке, и имамо дивне музеје", навео је председник Србије.
Он је такође истакао да волимо да се хвалимо да имамо најбољи ноћни живот у Европи и да, ако желе да виде како то изгледа, грађани Кини дођу у Београд.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.