Izvor: RTS, 24.Feb.2024, 07:05

Превенција у Србији - на систематским прегледима најредовније бебе, зашто одрасли не контролишу здравље

Шездесет два одсто грађана Србије никада није отишло ни на један превентивни преглед. Само четири одсто грађана Србије иде на све доступне превентивне прегледе, док 33 одсто оде на понеки. Према овој статистици, делимо прво, најгоре место са Пољском, у конкуренцији >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 16 европских земаља. Због чега не идемо на систематске прегледе, иако на њих имамо право?
На питање зашто не иду на прегледе, 35 одсто њих каже да не зна на који би преглед отишао, 23 одсто каже да нема за то времена, а 12 одсто се плаши лоше дијагнозе.

Докторка Драгица Букумирић са Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" каже да су најревноснији на систематским прегледима најмлађи. 
"У том предшколском узрасту, када су деца мала, родитељи много чешће воде децу, јер као бебе их мерите сваки дан, пратите њихов раст, развој и то, већ у школском узрасту тај проценат се смањује", указује др Букумирић.
Деца у првој години живота имају могућност да имају шест систематских прегледа, јер њих карактерише брзи раст и развој, како физички, тако и психички.
Када је реч о школској деци, систематски преглед се обавља у домовима здравља, али може да се организује и у школама, ако постоје адекватни услови за то. Школе, међутим, немају обавезу да организују превентивне прегледе.
"У сваком дому здравља имате дан када је саветовалиште и када родитељи могу да доведу своје дете", рекла је др Букумирић и истакла да нико неће позвати родитеље на систематски, већ сами о томе треба да воде рачуна.
Када је реч о одраслој популацији, такође је закон предвидео систематске прегледе.
"Законом је пружена могућност да ви то урадите. И то је сад на савести човека колико је његова свест развијена да брине о свом здрављу и користи све могућности које је овај здравствени систем пружио", закључила је др Букумирић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.