Izvor: RTS, 24.Feb.2024, 07:03

Двогодишњица рата у Украјини коме се не назире крај; жестоке борбе код Марјинке

Рат у Украјини – 732. дан. Пре тачно две године руске снаге су започеле ударе на територију Украјине а рату се још не назире крај. Већи напредак на фронту ниједна страна није имала од краја 2022. године. Нове санкције ЕУ и САД против Русије. Москва тврди да су руске трупе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << направиле помак западно од Авдејевке, док се Кијев хвали обарањем још једног "руског авакса", извиђачког авиона, А-50.
У раним часовима 24. фебруара 2022. године рат је почео ваздушним ударима и покретима руских трупа са севера из правца Белорусије.
Десетине ракетних напада циљали су широки простор Украјине, чак и крајњи запад земље, попут града Лавова.
Председник Руске Федерације Владимир Путин рекао је да тада да је циљ "специјалне војне операције" демилитаризација, денацификација и територијално прекомпоновање Украјине, али две године касније ниједан није испуњен.
Са друге стране, Володимир Зеленски жели Украјину у границама из 1991. године.
Динамику рата умногоме је одредио неуспех руске офанзиве на Кијев у првим недељама рата.
Украјинске снаге су уз помоћ огромне финансијске и војне помоћи Запада, нарочито САД успеле да се консолидују, а већих промена на фронту није било од краја 2022. године.
Русија је прогласила анексију региона југоисточне Украјине, Доњецка, Луганска, Запорожја и Херсона а у потпуности не контролише ниједну од тих области. У рукама руске војске налази се око 20 одсто украјинске територије.
У међувремену, многе западне компаније повукле су се са руског тржишта. Европска унија у петак је увела 13. пакет санкција који обухвата око 200 особа и руских компанија док се нови амерички ембарго тиче 500 појединаца и фирми.
Недавно су се после дуготрајних борби украјински војници повукли из Авдејевке, насеља код Доњецка, због недостатка артиљеријске муниције. Кијев нестрпљиво ишчекује да Представнички дом Конгреса САД изгласа нови пакет прекопотребне помоћи.
Москва тврди да су руске трупе направиле помак западно од Авдејевке, док Kијев каже да су московске снаге покушале пробој код Марјинке.
Кијев се хвали да је оборио још један "руски авакс", извиђачки авион, А-50, изнад Азовског мора. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.