Izvor: RTS, 24.Feb.2024, 00:12

Ескобар: Забринути смо што Приштина подрива дијалог

САД се надају да ће представници Приштине присуствовати састанку у Бриселу 27. фебруара на којем би се расправљало о ситуацији после избацивања динара из платног промета, каже Габријел Ескобар, заменик помоћника државног секретара за Европу и Евроазију, и специјални >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << изасланик за Западни Балкан.
Габријел Ескобар је у интервјуу за Глас Америке поновио да је Америка забринута што је Косово не третира као партнера, и додао да је проблематичан начин на који је влада Аљбина Куртија променила политику о платном промету, а не сама политика, о чијој се примени и раније разговарало.

На питање да ли осим оштре реторике, има неких практичних последица по Куртијеву владу, Ескобар каже да не жели да улази у то шта су све последице, али истиче да изјаве америчких званичника о томе јасно говоре.
"Веома смо забринути зато што нас влада Косова не третира као партнера, не раде са нама на регионалној стабилности и подривају дијалог - којем су САД у потпуности посвећене. Мислим да је амбасадор (Џефри) Ховенијер то најбоље рекао - то компликује наш капацитет да помогнемо Косову да се интегрише у трансатлантску заједницу. Када год са другим партнерима разговарамо о Косову, поготово са онима који га не признају, они виде да Косово не испуњава обавезе у дијалогу под окриљем ЕУ, који представља целу ЕУ. Дакле, то нам отежава да на било који начин бранимо аргументе Косова, укључујући чланство у ЕУ и НАТО-у, Савету Европе и многим другим организацијама", рекао је Ескобар.
На питање да ли је о новој политици у вези са динаром било речи раније у дијалогу и да ли се о томе разговарало са Београдом, Ескобар каже да у вези са тим постоји неколико важних ствари.
"Једна је да Заједница општина са српском већином - чије је формирање обавеза и што се нас тиче мора да се испуни - укључује решавање питања динара на транспарентан, електронски начин у складу са законима Косова. И ми то подржавамо. Другим речима, ово је проблем који би био решен преко Заједнице. Ми имамо неколико забринутости у вези са овим: прва је напрасна промена закона. Одговорне институције не изненађују своје грађане административним променама које ће им пореметити свакодневни живот", рекао је Ескобар.
Требало да се сачека транспарентан систем Ескобар је навео да би и у Америци, уколико би Пореска управа једног дана одлучила да ће променити порески систем, без упутства или обавештења, то имало огромне последице по пословање.
"Друго, нису разговарали са локалном заједницом која зависи од социјалних давања из Србије. Треће, Косово није дало никакве алтернативе. Рецимо, нашој амбасади се обратила жена која стопроцентно зависи од социјалних давања, јер тако брине о свом сину са инвалидитетом, она нема никакву алтернативу. Затим, Косово је одбило техничку помоћ Квинте да се нађе механизам исплате који би био транспарентан и електронски, и не би реметио животе људи", рекао је Ескобар.
Подсетио је да су на самиту у Скопљу лидери Западног Балкана и ЕУ разговарали о систему платног промета који би се "могао применити у свим земљама".
"Дакле, све што је Косово требало да уради је да сачека и да добије транспарентан систем", рекао је он.
Јасна очекивања од Београда Када је реч о испуњавању обавеза Београда унутар дијалога, Ескобар наводи да су очекивања од Београда у дијалогу јасна
"И неке ствари су испунили - као што је прихватање косовских регистарских таблица и царинских докумената. И желимо да Србија то начини неповратним и формалним уношењем у законе или прописе. То се очекује од Србије. Али, постоје још неке ствари које су обећане, а нису учињене - рецимо привођење правди одговорних за учешће у нападу у Бањској 24. септембра. То није део дијалога, али веома је важно за регионално помирење", рекао је амерички дипломата.
На питање да ли дели мишљење помоћника државног секретара Џејмса О'Брајена који је недавно рекао ''да је Србија начинила два важна корака ка признању Косова када је признала таблице и цариска документа'', као и да ли Србија прави мале кораке ка нормализацији односа са Косовом и признању, Ескобар је одговорио:
"Да, сагласан са Џимом (О'Брајеном), у праву је. Сада желимо да то буде стално и формално".
Говорећи о ситуацији са изборима у Србији, амерички дипломата је истакао да је извештај ОДИХР-а о неправилностима темељан и фер и да се од Србије очекује да поступи по тим препорукама пре наредних избора.
Ескобар је рекао и да ће САД будућу српску владу сматрати легитимном.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.