Izvor: RTS, 23.Feb.2024, 21:06

Портпаролка Алексеја Наваљног: Мајци Људмили постављен нови ултиматум за сахрану

Ако мајка Алексеја Наваљног у року од три сата не пристане на тајну сахрану, њен син биће сахрањен у казненој колонији у којој је умро – ултиматум је који су поставиле руске власти, тврди портпаролка покојној опозиционара Кира Јармиш.
Мајци преминулог >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << руског опозиционара Људмили Наваљној, којој је јуче приказано његово тело, постављен је нови ултиматум, према којем ће Алексеј бити сахрањен унутар казнене колоније где је умро, уколико она у року од три сата не пристане на тајну сахрану, саопштила је портпаролка Наваљног Кира Јармиш, преноси Би-Би-Си.
Кира Јармиш је на свом налогу на мрежи Икс (Твитер) навела да је одбила да преговара са агентом истражног комитета који јој је изнео ултиматум, пошто они нису овлашћени да одлуче како и где Наваљни треба да буде сахрањен.
"Она захтева поштовање закона, према којем су истражитељи дужни да предају тело у року од два дана од утврђивања узрока смрти. Према медицинској документацији коју је потписала, ова два дана истичу сутра. Она инсистира да власти дозволе да се сахрана и парастос одрже у складу са уобичајеном праксом'', написала је Јармиш.
Жданов: Власт поставила бројне услове за сахрану Раније данас, директор Фондације за борбу против корупције, коју је основао Алексеј Наваљни, Иван Жданов је изјавио да је руски Истражни комитет поставио бројне услове за сахрану руског опозиционара.
Према његовим речима, међу тим условима су да сахрана мора да се одржи "међу породицом" и да се не најављује.

Поред тога, тело треба да буде превезено специјалним авионом у Москву, а породица би морала да буде у пратњи запосленог у Истражном комитету све време пре сахране.
Жданов је рекао да руске власти захтевају да се тело Наваљног чува или у Московској или у Владимирској области пре сахране, јер се "комитет плаши да ће мртвачница бити нападнута".
Руски опозиционар Алексеј Наваљни преминуо је у руском затвору у петак, 16. фебруара, потврдила је руска Федерална казнено-поправна служба за Јамало-Ненецки округ, додавши да се Наваљни осећао лоше после јутарње шетње и да је изгубио свест, након чега је неуспешно реанимиран.
Наваљни је служио казну затвора од 30 година, између осталог, због, како је наведено у једној од пресуда руског суда, оснивања и финансирања ектремистичке организације и њених активности, а био је познат као оштар критичар Кремља.
Супруга Јулија Наваљна оптужила је руског председника Владимира Путина за смрт свог супруга и поручила да ће наставити да се бори за слободну Русију.
Наваљна је позвала Европску унију да не призна мартовске председничке изборе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.