Izvor: RTS, 23.Feb.2024, 18:30

Британски експеримент увођења четвородневне радне недеље – радници задовољни али менаџери нису

Пре годину дана уведена је четвородневна радна недеља у 61 фирми у Великој Британији, данас је на снази у 54, а трајно је уведена у 31 предузећу, наведено је у управо објављеној студији. Запослени су, за разлику од менаџера, задовољни пилот пројектом. Међутим, аутори >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << студије признају да је узорак истраживања веома ограничен и да самим тим не може да буде репрезентативан.
Пре мање од две године РТС је известио о почетку релативно органиченог пилот пројекта увођења четвородневне радне недеље у Велику Британију.

Пројекат је требало да траје шест месеци и обухвати шездесет једну фирму.
Реч је о махом малим и средњим предузећима и мањим одсецима јавних служби.
Пројекат су надзирали стручњаци Универзитета у Кембриџу и Салфорду, као и катедра за социологију Бостонског колеџа.
У управо објављеној студији, те три институције истичу да је, годину дана после увођења, четвородневна радна недеља остала на снази у 54 фирме, а да је трајно уведена у тридесет једном предузећу.
Међутим, аутори студије признају да је узорак истраживања веома ограничен и да самим тим не може да буде репрезентативан.
Само педесет пет одсто менаџера оценило је тај пилот пројекат као успешан, што даје јаке аргументе поборницима статуса кво.
Од тог процента, њих осамдесет два одсто истакли су да је највећа предност четвородневне радне недеље боље ментално стање запослених.
Аутор студије Џулијет Шор оцењује да је равнотежа између рада и одмора међу запосленима постала много боља после шест месеци, као и да није било "сагоревања" на послу.
Око петине менаџера сматра да је четвородневна радна недеља добра за привлачење најбољих кадрова, као и да подиже вредност робне марке предузећа, које послује на тај начин.
Иако је циљ пројекта био да запослени остварују пуну недељну продуктивност током четири дана, само око четвртине менаџера потврђује да се то и десило.
За разлику од менаџера, запослени су задовољни пилот пројектом.
Чак деведесет шест процената сматра да им је приватни живот постао квалитетнији, док само седам одсто мање оцењује свој рад далеко продуктивнијим.
Четвртина запослених истиче да им додатан слободан дан помаже да брину о другим члановима породице.
Иако написана у оптимистичном духу, студија тешко да може да убеди скептике да је радити четири дана недељно продуктивније него пет.
Међутим, позитивна искуства британског Краљевског друштва биолога свакако ће бити од користи колегама у Шкотској, чије јавне службе делимично пробно уводе четвородневну радну недељу овог месеца.
Влада у Лондону не намерава да смањи број радних дана, али истиче да у априлу треба да буде усвојен закон о флексибилном радном времену, којим ће запослени моћи да од првог дана јасно ставе до знања колико дана недељно желе и могу да раде.
Такво хибридно решење показало се успешним како у јавним службама, тако и у просвету, које се боре да задрже кадрове у све тежим постпандемијеким условима рада.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.