Izvor: RTS, 23.Feb.2024, 17:42

Нове гасне везе са Северном Македонијом – на путу смо да постанемо значајан играч на раскрсници енергетских путева

Гасним повезивањем са Бугарском, као и почетком градње новог интерконектора са Северном Македонија, Србија може да постане значајан енергетски играч у овом делу Европе, изјавио је за РТС програмски менаџер за енергетику у Делегацији Европске уније у Србији Глиго >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Вуковић. Истиче и да томе иде у прилог и то што наша земља представља раскрсници свих путева на Западном Балкану.
Србија је гасним повезивањем са Бугарском обезбедила алтернативни извор снабдевања гасом из различитих извора.

Најављена је градња нових гасних интерконектора са Северном Македонијом и Румунијом, као и повезивање наше земље са терминалом за течни гас у грчкој луци Алксандрополис.
Глиго Вуковић, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао је да нови гасни интерконектор између Србије и Северне Македоније треба да омогући даљу диверзификацију праваца снабдевања, као и извора снабдевања.
"Интерконектор, уз онај који је направљен између Србије и Бугарске, треба да повећа капацитете гаса који могу да дођу из такозваног јужног правца. Врло је битно за Србију да се тај интерконектор заврши што пре, надамо се уз финансијску подршу ЕУ", истиче Вуковић.
"Капацитети ће се ширити" Према његовим речима, Србији је омогућен приступ терминалну за течни гас у грчкој луци Алксандрополис изградњом терминала између Ниша и Софије, што је суфинансирала ЕУ са 50 милиона евра.
"Његов капацитет је 5,5 милијарди метара кубних годишње. То није довољно за регион, али треба посматрати у протоку времена и - динамички. Капацитети ће се проширивати и градиће се нови гасоводи. То је процес који ће да траје", наводи гост Дневника.
Указује и да "Србијагас" мора да ради на проширењу постојећих капацитета унутар земље за прихватање веће количине гаса.
Веза са Румунијом Вуковић, говорећи о гасном интерконектору између Србије и Румуније, истиче да Букурешт има довољне количине гаса, али да има планове за нове инвестиције за гасна поља у Црном мору.
"Румунија би тада постала значајан извозник у региону и велики је интерес да са Србијом буде повезана. То је пред нама, релативно је лако јер је реч о краткој деоници", истиче Вуковић.
Србија на гасној мапи Наглашава да је Европа заинтересована за изградњу гасног тржишта, али и има планове за смањење емисија угљен-диоксида и већи удео обновљиве енергије.
Вуковић истиче да Србија са изграђеним интерконектором са Бугарском, као и предстојећим са Северном Македонијом, може да постане "значајан играч" у овом делу Европе.
"Ако погледамо гасну мапу овог дела Европе, Србија је од ретких земаља у региону која се граничи са осам држава. Србија је самим тим на раскрсници свих путева у Западном Балкану, као и енергетски. Предстоји јој значајан развој", закључује програмски менаџер за енергетику у Делегацији ЕУ у Србији Глиго Вуковић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.