Izvor: RTS, 22.Feb.2024, 19:41

Мајка Наваљног: Руске власти ми показале тело, али ми прете, хоће да тајно сахране мог сина

Људмила Наваљна, мајка руског опозиционара Алексеја Наваљног, који је преминуо у затвору, саопштила је да су јој власти Кремља показале тело њеног сина, али да јој прете да ће "нешто урадити" са телом њеног сина, уколико не буде пристала на тајну сахрану. Сарадница >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Наваљног Кира Јармиш навела је да у медицинском извештају пише да је он умро природном смрћу.
Кира Јармиш саопштила је да је мајци Алексеја Наваљног приказано тело њеног сина, али да јој га не враћају и да је уместо тога, она  уцењена.
"По налогу Кремља, истражитељи су поставили услове где, када и како сахранити Алексеја. Они то желе да ураде тајно", написала је Јармишева на друштвеној мрежи Икс изнад видео-снимка на којем је Људмила, мајка Наваљног, рекла да јој је тело показано.
Након тога се поново огласила Људмила наводећи да је управо изашла из зграде Истражног комитета града Салехарда.
"Тамо сам провела скоро један дан сама, сама са истражитељима и криминолозима. Адвокате су пустили тек послеподне", рекла је мајка Наваљног Људмила на видео-снимку објављеном на Јутјубу. 
Према њеним речима, јуче је одведена у мртвачницу где јој је показано тело Наваљног.
"Истражитељи тврде да знају узрок смрти. Имају спремну сву медицинску и правну документацију коју сам видела, а потписала сам и смртовницу", навела је мајка руског опозиционара. Она је истакла да је "по закону" требало одмах да јој дају тело Наваљног.
"Међутим, то до сада нису урадили. Уместо тога, уцењују ме, постављају ми услове - где, када и како треба да буде сахрањен Алексеј. То је противзаконито", рекла је Људмила.
Она тврди да су у њеном присуству запослени у мртвачници добили "наређење или из Кремља, или из Истражног комитета". "Желе да се то ради тајно, без поздрава. Желе да ме одведу на периферију гробља до свежег гроба и кажу: 'Овде лежи твој син'. Не пристајем на то", рекла је Људмила.
Додала је да је одлучила да сними видео-снимак јер су почели да јој прете.
"Гледајући ме у очи, рекли су ми да ће, ако не пристанем на тајну сахрану, нешто урадити са телом мог сина. Истражитељ Воропајев ми је отворено рекао: 'Време није на вашој страни, леш се распада'. Нећу посебне услове, само желим да се све ради по закону. Захтевам да ми се одмах врати тело мог сина", поручила је мајка Наваљног.
Медицински извештај: Наваљни преминуо природном смрћу Кира Јармиш је саопштила да се у медицинском извештају наводи да је Наваљни преминуо природном смрћу.
"У медицинском извештају о смрти који је приказан мајци Алексеја Наваљног наведено је да су узроци смрти природни", навела је Јармишева на друштвеној мрежи Икс (Твитер).
Руски опозиционар Алексеј Наваљни преминуо је у руском затвору у петак, 16. фебруара, потврдила је руска Федерална казнено-поправна служба за Јамало-Ненецки округ, додавши да се Наваљни осећао лоше после јутарње шетње и да је изгубио свест, након чега је неуспешно реанимиран.
Наваљни је служио казну затвора од 30 година, између осталог, због, како је наведено у једној од пресуда руског суда, оснивања и финансирања ектремистичке организације и њених активности, а био је познат као оштар критичар Кремља.
Супруга Јулија Наваљна оптужила је руског председника Владимира Путина за смрт свог супруга и поручила да ће наставити да се бори за слободну Русију.
Наваљна је позвала Европску унију да не призна мартовске председничке изборе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.