Izvor: RTS, 22.Feb.2024, 19:33

Завршени прегледи генерала Младића у Хагу, следе анализе

Тим лекара Универзитетског клиничког центра Републике Српске, завршио је прегледе команданта Војске Републике Српске Ратка Младића у притворској јединици у Хагу.
Тим је ступио у контакт и са Стојаном Жупљанином, који је са Ратком Младићем у >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << притворској јединици, а који је лекарима пренио значајне податке о Младићевим здравственим проблемима.
"Од Жупљанина смо узели податке колике су могућности Младића при обављању свакодневних активности што ће допринети нашем генералном налазу, односно конзиларном мишљењу које ћемо доставити Хашком трибуналу", рекао је генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић.
Навео је да је Младићу било драго што су га посетили доктори из Српске, као и могућност да на српском језику каже које тегобе има.
Доминирају кардиолошке и неуролошке тегобе Ђајић је јуче у изјави за РТРС рекао да код генерала Ратка Младића доминирају кардиолошке и неуролошке тегобе.
Урадили смо потребне међународне тестове преведене на наш језик и кроз те тестове ћемо направити одређену анализу - рекао је судски психијатар Милан Стојаковић.
Кроз два дана прегледа које смо урадили, додаје Стојаковић, и тестове које смо урадили видећемо какве су последице остављене након можданих удара на генералово ментално здравље.
Детаљан извештај биће предат породици и адвокатима С обзиром да је здравствено стање осуђеника поверљиво, лекари који су посетили генерала ће сачинити детаљан извештај, који ће осим Међународном резидуалном механизму за кривичне судове доставити и породици и адвокатима генерала Младића.
Лекарски тим чине кардиолог Никола Шобот, неуролог Синиша Миљковић, форензичар психијатрије Милан Стојаковић и Ђајић, који је професор неурологије и дугогодишњи шеф Одељења за цереброваскуларне болести.
Тим лекара УКЦ-а Републике Српске допутовао је у Хаг 20. фебруара.
Некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић оперисан је 8. јануара у холандској болници када му је уграђен пејсмејкер. Већ сљедећег дана враћен је у притворску собу у Шевенингену.
Бивши командант Војске Републике Српске служи у хашком притвору казну доживотног затвора.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.