Izvor: RTS, 22.Feb.2024, 16:51

У Новом Саду први пут обележена годишњица рођења Светозара Милетића

У Новом Саду је први пут обележена годишњица рођења Светозара Милетића, једног од најпознатијих Новосађана и најзнаменитијих градоначелника у историји града. Положени су венци код његовог споменика, дела вајара Ивана Мештровића, на централном новосадском тргу. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања поручио је да треба у сваком делу српског културног простора, на сваком педљу земље где наша деца, наши људи и наши стари живе, гајимо идеју и сећање на великог Светозара Милетића.
"Зато је овај датум у државном програму свечаности и зато овде треба да се окупљамо сваке године, без обзира на звање и положај", рекао је Селаковић.
Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада навео је да је храброст Светозара Милетића неретко путоказ како да се суочимо са изазовима данашњице.
"Идеали за које се борио: слобода, правда и једнакост, остају камен темељац наше нације и државе и дан данас. Милетићева храброст неретко нам је путоказ како да се суочимо са изазовима данашњице. Његова визија јединства српског народа инспирише нас како да градимо културну, просветну и општу националну политику. Потрудимо се да будемо достојни жртава које је Милетић поднео са заветом да јачамо и градимо нашу државу Србију", рекао је Ђурић.
Свечаности су присуствовали званичници Владе Србије, Града Новог Сада, Војске Србије и представници Владе Војводине.
Светозар Милетић, најзначајнији вођа Срба у Аустроугарској, посланик и адвокат, рођен је на данашњи дан, 1826. године у Мошорину.
Свечану церемонију организовали су Град Нови Сад и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
Од ове године, рођендан Светозара Милетића нова је државна свечаност коју Република Србија обележава.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.