Izvor: RTS, 22.Feb.2024, 06:56

Украјина: Русија досад испалила преко 8.000 ракета; Медведев: Можда ћемо морати да дођемо до Кијева

Рат у Украјини – 729. дан. Украјинска војска саопштава да је током ноћи оборила осам од 10 руских беспилотних летелица. Кијев, такође, истиче да је Москва за две године рата испалила преко 8.000 пројектила. Са друге стране, Министарство одбране Русије тврди да су руске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << снаге у протекла 24 сата уништиле дрон и ракету изнад Брјанске области. Заменик председника Савета за безбедности Русије Дмитриј Медведев истиче да ће руске снаге можда морати да дођу до Кијева јер претња постојању Русије долази из украјинске престонице.
Настављају се борбе на украјинском фронту. Званични Кијев наводи да је током претходног дана забележено више од 50 сукоба између украјинских и руских трупа широм земље. Највеће борбе водиле су се око Авдејевке, Маринке и Запорожја, саопштиле су локалне власти, а страдало је и рањено више особа.
Управо је повлачење украјинске војске из Авдејевке генерални секретар НАТО савеза Јенс Столтенберг описао као ситуацију која јасно показује да је стање на фронту изузетно тешко, уз нагласак да ће НАТО наставити да подржава Украјину. 
Док трају борбе, Украјина води истрагу са корупцијом унутар војске. Истражује се више од 60 случајева могуће корупције у сектору одбране са фокусом на набавке током протекле две године. 
Русија се, са друге стране и према писању Ројтерса, наоружава балистичким ракетама земља-земља из Ирана. Неке од њих су пројектили кратког домета из групе "фатех-110", који су способни да погоде циљеве на удаљености од 300 до 700 километара.
Далеко од фронта, Европска унија одобрила је 13. пакет санкција Русији због агресије на Украјину. Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ тврди да је на "црној листи" сада више од 2.000 људи. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.