Izvor: RTS, 22.Feb.2024, 00:34

Квоте за упис бруцоша сличне прошлогодишњим, десет факултета најављује веће школарине

Предложене квоте за упис будућих бруцоша на Универзитету у Београду сличне су прошлогодишњим, а десет факултета најављује веће школарине од 3.000 до 20.000 динара. Истовремено, професори нашег најстаријег и највећег универзитета још једном указују на финансијске проблеме >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << са којима се суочавају, па апелују на надлежне да пронађу решење.
У наредној академској години на основним, мастер и докторским студијама на београдском универзитету биће места за 27.708 академаца. Основне студије моћи ће да упишу 15.203 бруцоша. Готово две трећине школоваће се о трошку државе.

"Наравно, ово су само прве бројке. Уколико неки факултет акредитује студијски програм до тренутка расписивања конкурса он ће кроз Сенат бити процесуиран и ићи ће се на проширење конкурса", каже проф. Дејан Филиповић, проректор Универзитета у Београду.
На биологији ће услови уписа бити идентични прошлогодишњим.
"Биолошки факултет није мењао квоте, то је већ уназад десетак година. Што се тиче школарина Биолошки факултет је пре две и по године променио школарине. Тренутно је за основне студије 90.000 динара и даље", наводи проф. Љубиша Станисављевић, декан Биолошког факултета Универзитета у Београду.
Осим већег броја студената, ФОН најављује и нове цене. Пратећи раст цена још девет факултета повећава школарине.
"С обзиром на пораст сталних трошкова, с обзиром на инфлацију, а имајући у виду платежну моћ родитеља, за неких 7,6 посто је предложено повећање цене школарине", истиче проф. Милан Мартић, декан ФОН-а.
Дугогодишње неразумевање финансирања високог образовања, кажу професори, довело је до још једног апела упућеног надлежним органима. Тичу се решења питања материјалних трошкова и цене рада.
"Ми на то указујемо већ више од годину дана, имали смо бројне састанке са представницима Владе, министарствима, формирана је чак и једна радна група која би требало да припреми нови предлог Закона о финансирању високог образовања", указује проф. Владан Ђокић, ректор Универзитета у Београду.
Професори ће на мајској седници Сената анализирати шта је урађено и на основу тога донети одлуку о наредним поступцима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.