Izvor: RTS, 21.Feb.2024, 22:06

Шеф јакуза оптужен за шверц нуклеарног материјала, прети му доживотни затвор

Федерално тужилаштво у Њујорку подигло је оптужницу против шефа јапанских јакуза, Такешија Ебисаве јер је, наводно, покушавао да, из Бурме, прошверцује нуклеарни материјал, уверен да су му муштерије Иранци, саопштило је америчко министарство правде. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Оптужница је подигнута након што је америчка лабораторија за нуклеарну форензику потврдила да узорци које је Ебисава предао потенцијалним муштеријама садрже уранијум и плутонијум спреман за израду атомског наоружања.
Ебисава и сарадници су, на Тајланду, узорке нуклеарног материјала показали прерушеном агенту америчке Агенције за борбу против наркотика, који је јапанског мафијаша убедио да има директну везу са неименованим иранским генералом.
Један од кључних доказа, који је довео до подизања оптужнице, је писмо које је Ебисава електронском поштом послао агенту ДЕА. нудећи му 50 тона уранијума по цени од 6,85 милиона долара. Јапанац је потенцијалном купцу послао фотографија гомиле тамних стена, уз које је био постављен Гајгеров бројач.
"Немогуће је описати озбиљност поступака који се наводе у оптужници", објаснио је државни тужилацм Дејмијан Вилијемс, наводечи да је јапански мафијаш покушавао да прода нуклеарни материјал, верујући да ће бити употребљен за развој нуклеарног оружја.
Истовремено са покушајима да прода уранијум и плутонијум, Ебисава је настојао да набави модерно наоружање, попут пројектила земља-земља, митраљеза, разних верзија "калашњикова" и противоклопне муниције.
Ово је друга оптужница против Ебисаве и његових сарадника, након што је почетком 2022. године оптужен за трговину наркотицима и наоружањем.
Јапанац и још три држављана Тајланда ухапшени су пре две година због покупаја да прошверцују хероин у Њујорк и набаве пројектиле за војске Мјанмара и Шри Ланке.
Уколико буде осуђен, прети му казна доживотног затвора.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.