Izvor: RTS, 21.Feb.2024, 19:53

Црна Гора, До Квон ће бити изручен Сједињеним Државама - одлучио Виши суд

Виши суд је донео одлуку којом је дозволио изручење јужнокрејског држављанина До Квона Сједињеним Државама, док је молбу Јужне Кореје одбио, саопштено је за Портал РТЦГ из тог суда.
Како су навели из Вишег суда, одлука још увек није правоснажна.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << /> Подсетимо, Апелациони суд раније је саопштио да је за коначну одлуку о изручењу До Квона надлежан суд, а не министар правде, као и да Виши суд није утврдио ко је први тражио његово изручење - Јужна Кореја или САД.
Апелациони суд је раније укинуо првостепено решење Вишег суда којим је утврђено да су испуњене законске претпоставке за изручење До Квона ради кривичног гоњења због више кривичних дјела по молби обје земље.
До Квон и његов пословни партнер ухапшени су 23. марта прошле године на подгоричком аеродрому када су приликом пасошке контроле, на лету за Дубаи, употребили фалсификоване пасоше Костарике.
Тада су имали код себе лажни пасош Костарике, а приликом претреса, код До Квона пронађене су и лажне путне исправе Кореје и Белгије.
Како је раније саопштено, До Квонов пословни партнер Хон Чанг Џон изручен је Сеулу.
За До Квоном је раније расписана Интерполова потерница због оптужби за међународну превару вредну 40 милијарди долара преко криптовалута.
Због покретања истраге и оптужби да је преварио повериоце, његово изручење траже Јужна Кореја и Сједињене Америчке Државе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.