Izvor: RTS, 21.Feb.2024, 16:57

Јагодина: Бивши акцијаши и волонтери уређују излетишта

Удружење акцијаша у Јагодини са око 150 чланова ветерана и данас шири позитивну причу о некадашњим радним акцијама. Уз младе волонтере све чешће организују и еколошке акције. На излетишту "Руско гробље" уређивали су трим стазе и уклањали стара стабла.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << /> Уз акцијашки поздрав и издавање задатака, крећу да раде. Различитих су занимања и година, али се свакој акцији с радошћу одазивају.
“Долазим с акцијашима и стварно ово је прелепо, дружимо се природу улепшавамо, стварно прелепо је”, каже Даница Радисављевић, из Јагодине.
Некада су градили путеве и пруге широм Југославије. Тих времена се радо сећају и причају својим потомцима.
“Са сваке акције имамо много другара јер најмање је било по пет до десет бригада у једној смени из свих република, ми смо сви били ко рођена браћа ако верујете”, наводи Радослав Адамовић, акцијаш ветеран, а волонтер Стефан додаје: „Акцијаши су били моја мама и мој дека, Милан Петровић,знам да су ишли на разне радне акције по разним градовима Србије и причали су ми како моја мајка је била задужена пошто је била женско да носи воду и да помаже радницима.”
Омладинских радних акција више нема, али су ветерани активни и данас и анимирају младе да им се придруже у пројектима сређивања града и околине.
“Јако су заинтересовани све се више и више јављају бивши некадашњи акцијаши то су сада људи у годинама преко 50 и више, имамо члана који има 87 година, четри пет пута годишње изађемо на ова плућа града Јагодине”, наводи Дејан Новаковић из Удружења "Акцијаши и волонтери".
У излетишту на изласку из града акцијаши су раније између старих стабала садили нове саднице борова. Да би плућа града, како Јагодинци зову то место, и даље била омиљено шеталиште ваљало је средити и трим стазе и уклонити стара стабла.
“Сада је битно очувати животну средину, сада ова акција јесте у том смислу еколошка радна акција,то је сада циљ да привучемо пажњу више младих људи наравно”, каже Мирослав Тасић, председник Актива команданата акцијаша.
Ново окупљање акцијаши Јагодине заказали су за 2 месеца када ће посадити нове саднице борова.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.