Izvor: RTS, 21.Feb.2024, 15:33

Фон дер Лајен: Бићу снажан заговорник проширења на Западни Балкан ако опет будем на челу ЕК

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је у Бриселу да ће, уколико буде поново изабрана на ту функцију, бити снажан заговорник проширења ЕУ на Западни Балкан.
Урсула фон дер Лајен је на конференцији за новинаре у Бриселу, на >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << питање да ли ће проширење ЕУ на Србију и остатак Западног Балкана бити међу њеним приоритетима ако обезбеди други мандат на челу ЕК, рекла да је увек била "снажан заговорник проширења".

Истакла је да је "врло јасно говорила да је то процес заснован на заслугама".
"И даље инсистирам на томе, али је добро видети како Западни Балкан, али и на пример Украјина и Молдавија, раде све могуће да спроведу неопходне реформе и напредују ка Европској унији. Тако да ћете ме, наравно, у потенцијално следећем мандату, наћи као снажног заговорника проширења на Западни Балкан", рекла је Фон дер Лајен.
На питање када Србија може да очекује средства из Плана раста за Западни Балкан, рекла је да је у току процес да се детаљно разради План раста са шест партнера са Западног Балкана о томе које су реформе повезане са каквом врстом инвестиција и какав је приступ јединственом европском тржишту.
"Рад се одвија веома добро. Постоји велико интересовање и велики ентузијазам у земљама Западног Балкана. У тренутку када завршимо са основним принципима, прва исплата може да тече", рекла је Фон дер Лајен.
Нагласила је да је План раста за Западни Балкан "врло јасна порука" процесу проширења.
"Имамо средства, то је веома важно", поручила је Фон дер Лајен.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.