Izvor: RTS, 21.Feb.2024, 13:47

Протести фармера у Европи – у Грчкој се окупили испред парламента, блокаде на Евзонију, колоне трактора крећу се ка Мадриду

Пољопривредници протестују испред атинског трга Синтагма, понављајући сличне захтеве који су се могли чути широм Европе. Блокада и на граничном прелазу Евзони. У Шпанији, колоне трактора крећу се према Мадриду, где су групе пољопривредника већ блокирале трг Пуерта >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << де Алкала.
Грчки пољопривредници затрубили су јутрос сиренама са својих трактора испред парламента, након што су провели ноћ на централним градским улицама Атине, како би изразили протест против све већих трошкова горива и производње.

Најмање 8.000 пољопривредника, фармера и сточара прикључили су се протесту на тргу Синтагма, други дан заредом, понављајући сличне захтеве који су се могли чути код демонстраната-пољопривредника широм Европе, наводи Ројтерс.
"Повукли смо потез и сада чекамо резултат", рекао је фармер Константинос Киријакопулос (34) из јужног грчког региона Месиније.
Демонстранти кажу да су погођени климатским променама, непредвидивим поплавама, екстремним врућинама и пожарима, што чини њихов посао још ризичнијим.
Пољопривредници су повремено блокирали путеве и граничне прелазе претходних недеља, док су њихови синдикати разговарали са владом премијера Кирјакоса Мицотакиса око финансијске помоћи.
Влада је до сада понудила попуст на рачуне за струју и проширење пореске олакшице на пољопривредни дизел до краја 2024. године, поручила је да је спремна да разговара о још тема који се тичу пореза, али и да ове године нема могућности за нове уступке.
Блокада и у Шпанији Неколико стотина пољопривредника окупило се данас на тргу Пуерта де Алкала у Мадриду, где чекају долазак пет колона трактора који су кренули рано јутрос са више локација у Шпанији.

Уз позив синдиката Унион, четврте пољопривредне организације по снази у Шпанији, фармери ће са трга, који је блокиран, кренути ка министарству пољопривреде, пренео је Ел Паис.
Током марша ка Мадриду, фармери су блокирали један пут, у знак протеста зато што је Цивилна гарда спречила 130 од 250 трактора да прођу.
Постоје повремени прекиди и на другим деоницама, па се саобраћај у том делу Шпаније одвија успорено.
Владина делегација у Мадриду известила је у 11.00 пре подне да је 500 трактора пуштено у Мадрид и да је спречено да прође 150 пољопривредних возила.
Шпански пољопривредници захтевају смањење пореза, као и укидање правила Европске уније због којих су, како тврде, мање конкурентни у односу на пољопривреднике изван Уније.
Пољопривредници протестују и у другим европским земљама, као што су Немачка, Белгија и Чешка, али и у Индији.
У Делхију, полиција је у среду испалила сузавац да би се растерала хиљаде фармера који су одбили владину понуду о ценама за њихове производе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.