Izvor: RTS, 21.Feb.2024, 07:03

Хамас: Вето САД зелено светло за Израел да убије још Палестинаца; ИДФ наредио нову евакуацију из града Газе

Рат Израела и Хамаса – 138. дан. Сједињене Америчке Државе поново су уложиле вето на предложену резолуцију Савета безбедности Уједињених нација о моменталном прекиду ватре у Појасу Газе. Хамас је осудио одлуку САД, поручивши да израелска окупација има за циљ "убијање >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и расељавање" Палестинаца. Руски амбасадор при Уједињеним нацијама Василиј Небензја изјавио је да амерички вето на резолуцију о прекиду ватре у Гази представља "још једну црну страницу у историји Савета безбедности".
Израелска војска не престаје са операцијама у свим деловима Газе, делује са копна, мора и из ваздуха, посебно у области Кан Јуниса, на југу енклаве, где се, како тврди, налази примарна база Хамаса.
ИДФ делује и у граду Гази, те је позвала становнике насеља Зајтон и Туркоман да се евакуишу, како не би страдали усред операција.
Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху и министар финансија Безалел Смотрич рекли су да Израел неће платити сваку цену за повратак талаца које Хамас још држи у Гази. Смотрич је за Кан радио рекао да је повратак 134 таоца "веома важан", али да они не могу бити ослобођени "по сваку цену".
Према њиховим речима, начин да се ослободе таоци јесте повећање војног притиска у Гази и победа над Хамасом.
Сједињене Америчке Државе су поново уложиле вето на предложену резолуцију Савета безбедности Уједињених нација о моменталном прекиду ватре у Појасу Газе, трећи пут, од 7. октобра.
Од 15 чланица СБ УН, 13 је гласало за предлог резолуције коју је поднео Алжир, док је Велика Британија била уздржана. САД, стална чланица СБ УН, једина је држава која је гласала против, што значи да резолуција није прихваћена.
Хамас је осудио одлуку САД, поручивши да израелска окупација има за циљ "убијање и расељавање" Палестинаца. Реаговао је руски амбасадор при Уједињеним нацијама Василиј Небензја и поручио да амерички вето на резолуцију о прекиду ватре у Гази представља "још једну црну страницу у историји Савета безбедности".
Министарство здравља у Гази саопштило је да је 29.195 Палестинаца убијено а 69.170 повређено у израелским нападима на Газу од 7. октобра.
Светска здравствена организација је завршила другу мисију евакуације из болнице Насер у Гази, пребацивши укупно 32 пацијента у тешком стању, укључујући децу.
У међувремену је катарско министарство спољних послова саопштило да је Хамас потврдио да је примио лекове и да је почео да их доставља таоцима у Гази.
Огласио се и председник Венецуеле Николас Мадуро који је упоредио израелске нападе на Појас Газе са злочинима нацистичке Немачке. Он је то изјавио дан након што је председник Бразила Лула да Силва упоредио рат у Гази са Холокаустом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.