Izvor: RTS, 21.Feb.2024, 00:56

Сноуден: Не можете да спасите Наваљног, али Асанжа још можете

Амерички узбуњивач Едвард Сноуден поручио је "сваком политичару и новинару" да не могу да спасу руског опозиционог лидера Алексеја Наваљног, који је преминуо 16. фебруара, али да могу да спасу оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа којем прети могуће изручивање Сједињеним >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Америчким Државама.
"Сваком политичком лидеру и новинару који држи и пише говоре: Не можете спасити Наваљног. Још увек можете да спасите Асанжа. Ако сада ћутите, када заправо можете да утичете на исход, никада се и нисте залагали за принципе - само сте се надали аплаузу", написао је Едвард Сноуден на друштвеној мрежи Икс.
Он је додао да је "жртва Асанжовог 'злочина' (новинарства) држава, а не особа".
"То је дефиниција политичког преступа, што споразум о екстрадицији између САД и Велике Британије изричито забрањује", навео је Сноуден, који се налази у Русији од 2013. године где је добио азил и држављанство након што је објавио низ тајних докумената о америчким и британским програмима надзора.
У вишем суду у Лондону је данас завршен први дан саслушања поводом жалбе оснивача Викиликса Џулијана Асанжа на одлуку о изручењу САД.
Адвокати оснивача Викиликса поручили су да је реч о политички мотивисаном случају и да су њиховом клијенту прекршена људска права.
Наставак суђења заказан је за сутра, када ће се суду обратити амерички адвокати.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.