Izvor: RTS, 20.Feb.2024, 16:40

Поднет захтев приштинском уставном суду за оцену уредбе о забрани употребе динара на КиМ

Адвокат Василије Арсић је у лично име а ради заштите права Срба, поднео захтев приштинском уставном суду за оцену уставности члана 35 уредбе Централне банке о евру као јединој валути у фискалном систему и платном промету на Косову и Метохији.
"Сматрам >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да је тај члан противзаконит, јер Централна банка у Приштини нема права да доноси такву всрту одлуке. Косовским уставом је дефинисано да се употреба валуте, односно платни промет уређује законом, а не уредбом. На КиМ још не постоји закон који уређује и регулише која је валута у промету а из ранијих уредби Унмика које су још увек на снази, динар је у оптицају као законита валута“, пренео је Василије Арсић РТС-у.
Адвокат Арсић додаје да је члан уредбе Централне банке у Приштини противзаконит и противан Уставу.
"Зато тражим оцену суда да уредбу прогласи ништавном и члан уредбе стави ван снаге и да се настави са употребом динара у платном промету“, наводи Арсић и додаје да очекује да уставни суд његов захтев разматра у најкраћем року, зато што је то горуће питање и јер се ради о инетерсеима велике заједнице на КиМ, која је угрожена уредбом.
У захтеву је истакао да су уредбом угрожена права на имовину, на живот, на достојанство, те да су Србима, којима и он припада, угрожена основна права загарантована уставом.
Централна банка у Приштини је крајем прошле године донела уредбу којом   од првог фебруара уводи евро као једину валуту за коришћење у фискалном и платном промету на КиМ, чиме забрањује вишедеценијску употребу динара.
На такву одлуку негативно су реаговали Срби на КиМ, представници власти у Београду, званичници међународне заједнице, захтевајући укидање уредбе или пролонгирање њеног провођења.
Од првог фебруара централне власти у Приштини су у два наврата спречиле допремање одређене своте динара на КиМ, преко овлашћене компаније за пренос драгоцености и новца.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.