Izvor: RTS, 20.Feb.2024, 15:55

"Ер Србија" прекида сарадњу са грчком авио-компанијом "Маратон ерлајнз"

"Ер Србија" је саопштила да прекида сарадњу са грчком авио-компанијом "Маратон ерлајнз", чији је авион 18. фебруара био оштећен приликом полетања из Београда за Диселдорф.
Безбедност путника и чланова посаде је најважнији приоритет за "Ер Србију" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и српска национална авио-компанија у потпуности сарађује са поменутим органима у истрази која се спроводи, саопштила је "Ер Србија".

Како је наведено, ваздухопловне власти Грчке такође ће спровести своју истрагу.
"Без обзира на резултате поменуте истраге, Ер Србија је данас обавестила Маратон ерлајнз да са том компанијом раскида сарадњу, тако да већ од сутра, 21. фебруара 2024. године, ниједан лет Ер Србије више неће бити обављен летелицама те грчке компаније. Летови које је требало да обави Маратон ерлајнз биће распоређени на друге авионе у флоти, да би се одржао континуитет саобраћаја", наводи се у саопштењу српског националног авио-превозника.
Поводом лета између Београда и Диселдорфа ЈУ324 увече у недељу, 18. фебруара, када је дошло до оштећења авиона "ембраер Е195" партнерске грчке авио-компаније "Маратон ерлајнз" (Marathon Airlines), "Ер Србија" је одмах ступила у контакт са надлежним државним органима - Директоратом цивилног ваздухопловства (ДЦВ) Републике Србије и Центром за истраживање несрећа у саобраћају (ЦИНС), наводи се у саопштењу.
"Маратон ерлајнз" је авио-компанија са седиштем у Грчкој која испуњава све неопходне стандарде Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја (ЕАСА) и чланица је Међународне асоцијације за ваздушни превоз (ИАТА).
Са том компанијом, "Ер Србија" је сарађивала од јуна 2023. године по моделу краткорочног закупа авиона, који укључује и чланове посаде (wet lease).
Реч је о пословном моделу, објашњава "Ер Србија", који већ годинама примењује велики број највећих европских и светских компанија, а посебно је постао прихваћен у периоду опоравка авио-саобраћаја после пандемије коронавируса, када је дошло до значајног раста тражње на тржишту.
У оквиру сарадње по основу краткорочног закупа авиона заједно са посадом, партнерске авио-компаније носе потпуну одговорност за избор и припрему свих чланова летачке и кабинске посаде на њиховим авионима, истиче српска авио-компанија.
Извињење путницима због претрпљене непријатности "Ер Србија" жели још једном да се извини свим путницима са лета ЈУ324 од 18. фебруара због претрпљене непријатности, наводи се у саопштењу.
"Упркос томе што је тај лет обављала партнерска авио-компанија Маратон ерлајнз, што је авион том приликом безбедно приземљен и што није било повређених путника нити чланова посаде, као одговорна компанија, Ер Србија жели да напомене да је у потпуности свесна осећања кроз која су прошли путници на том лету и да дубоко жали због неугодности са којом су се суочили", пише у саопштењу.
Компанија одлучила да рефундира новац путницима Сви путници са лета ЈУ324 од 18. фебруара 2024. године, у складу са регулативом, имају право на стандардну одштету, као и на надокнаду осталих трошкова насталих услед одлагања лета за један дан.
Наведено је да своја права путници могу да остваре путем посебног формулара који је доступан на сајту "Ер Србије" и предметни захтеви ће бити приоритетно решени.
Поред тога, имајући у виду наведене околности, компанија је одлучила да свим путницима уједно у потпуности рефундира новац од купљених карата за тај лет.
Та одлука односи се и на 91 путника од иницијалних 106, који су за Диселдорф из Београда отпутовали јучерашњим (19. фебруар) одложеним летом.
"Ер Србија" без оглашавања о детаљима док је истрага у току "Ер Србија" истиче да се до сада није оглашавала нити ће се оглашавати у вези са детаљима о лету ЈУ324 од 18. фебруара, све док је истрага у току.
С друге стране, српска национална авио-компанија још једном истиче да саосећа са својим путницима са лета ЈУ324 од 18. фебруара и да разуме непријатност са којом су се суочили том приликом.
Због тога је "Ер Србија" одлучила да одмах и без одлагања предузме све горе наведене неопходне мере из њене надлежности, а у наредном периоду ће размотрити и даље кораке, у циљу да недавно збивање не наруши више деценија стицано поверење које путници имају према српској авио-компанији, наводи се у саопштењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.