Izvor: RTS, 20.Feb.2024, 15:33

Јулија Наваљна позвала ЕУ да не призна председничке изборе у Русији; Кремљ: Оптужбе на рачун Путина неосноване

Удовица руског опозиционог лидера Алексеја Наваљног, Јулија Наваљна позвала је Европску унију да не призна резултате мартовских председничких избора у Русији. Мајка Алексеја, затражила је од председника Владимира Путина да јој преда тело сина да би га достојно >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << сахранила. Кремљ поручује да Русија неће одговорити на захтеве ЕУ да се спроведе међународна истрага о околностима смрти Алексеја Наваљног и негира умешаност.
"Не признајте ове изборе“, поручила је Јулија Наваљна Савету за спољне послове Европске уније у  наводи се у транскрипту њеног говора који је доставила портпаролка Наваљног.
Наваљна додаје да, како је рекла "председник који је убио свог главног политичког противника не може бити легитиман по дефиницији".
Мајка покојног руског опозиционог лидера, Људмила Наваљна затражила је од председника Русије Владимира Путина да јој преда тело њеног сина.
"Владимире Путине, дозволи ми да коначно видим свог сина", рекла је Људмила у видео-поруци руском председнику, преноси Ројтерс.
Она је затражила да јој "коначно предају тело Алексеја" како би могла достојно да га сахрани.
Кремљ негира Умешаност у смрт Наваљног Кремљ је негирао умешаност у његову смрт и каже да су тврдње Запада да је председник Владимир Путин одговоран неприхватљиве. Путин је упозорио да ће бити снажног одговора, ако стране силе покушају да се мешају у руске изборе.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков је поручио да Русија неће одговорити на захтеве ЕУ да се спроведе међународна истрага о околностима смрти Алексеја Наваљног.
"Уопште не допиру до нас такви захтеви, посебно не, када стижу од високог представника ЕУ за спољну политику Жозепа Бореља", рекао је Песков.
Реагујући на изјаву Јулије Наваљне, нагласио је да су оптужбе да је председник Владимир Путин можда умешан у смрт Алексеја Наваљног апсолутно неосноване. 
"Немамо коментар. Наравно, ово су апсолутно непоткрепљене, безобразне оптужбе на рачун шефа руске државе. Али с обзиром на то да је Јулија Наваљна остала удовица пре само неколико дана, оставићу то без коментара", рекао је Песков, преноси Тас.
Замољен да прокоментарише опаске Наваљне да тело њеног мужа можда неће бити предато породици с циљем да се прикрију трагови неке врсте отрова, Песков је навео да није упознат с том изјавом.
"Али, ако је овако нешто изречено, онда су то ништа друго до неосноване оптужбе. Оне нису ничим поткрепљене и нису потврђене. У овом случају само из етичких разлога не могу да оцењујем ове речи како би требало", рекао је портпарол Кремља.
Руски опозиционар и критичар Кремља Алексеј Наваљни преминуо је у петак 16. фебруара, саопштила је затворска служба региона Јамало-Ненецки, где је он служио затворску казну. Како је саопштено Наваљни се после јутарње шетње осећао лоше и изгубио је свест, након чега је неуспешно реанимиран.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.