Izvor: RTS, 19.Feb.2024, 20:50

Настављено суђење Војиславу Медићу у Осијеку, прочитани искази сведока одбране

У Осијеку је настављено суђење Војиславу Медићу, некадашњем судији Војног суда у Београду. Хрватска га оптужује да је током 1991. и 1992. године учествовао у злостављању ратних заробљеника у логорима код Сремске Митровице и у Нишу где су, наводи се, одвођени хрватски >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << војници. Прочитани су искази сведока одбране који су ванпретресно саслушани у Београду.
Ван суднице Жупанијског суда и без јавности – тако је, одлуком председника судског већа, испитано петоро сведока одбране. Међу њима записничарка која је са Медићем радила и његов тадашњи колега. О њиховим сазнањима јавност је чула са папира.

"Војислав Медић током '91. године није био одсутан са посла, имали смо велики број предмета. Испитивања смо обављали у Београду. У Митровицу сам отишла једном, не са Медићем, него са судијом Стошићем јер се његов записничар разболео", наводи се у исказу записничарке Лидије Маричић. 
"Ја сам '92. одлазио у Митровицу ради испитивања, тврдим да Медић није ишао у Митровицу ради саслушања лица. Једино што знам је да је ишао на увиђај у Стајићево где је преминуо један заробљеник из Вуковара. Нико од заточених које сам ја испитао, није се жалио да је мучен", исказ је судије Бранка Стошића.
"Жива реч је – жива реч" Ти наводи, тврди тужилаштво, нису веродостојни. Као доказ прилажу две раније пресуде за мучење заробљеника у Митровици. Уз одбацивање тих пресуда као валидних доказа, адвокат оптуженог замера и начин испитивања сведока који, каже, потврђују да је реч о замени идентитета.
"Видели сте из моје примедбе да је читање увек двојбено. Оно што се уноси (у записник) је другачије од оног што се говори. Жива реч је жива реч, председник је само део онога што је речено читао. Сведоци нису ни имали прилику да их види јавност, суци, чланови већа, кao и да схвата колико су они веродостојни и уверљиви", каже адвокат одбране Томислав Филаковић.
Рочиште је обележило и присуство, у публици, генералног конзула Србије у Хрватској Владимира Марјановића.
Суђење Војиславу Медићу, који епилог чека готово две године у истражном затвору, наставља се у уторак, 20. фебруара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.