Izvor: RTS, 19.Feb.2024, 17:18

Како у Прокупљу уместо вишње успевају боровнице

На парцели од две хектара, где је његова породица деценијама гајила вишњу, од чије производње су одустали због нерентабилности, млади Урош Величковић из Прокупља је, пре три године, подигао савремену плантажу боровница, која се до тада, у овом делу Србије, скоро >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << уопште није гајила за тржиште. Иако је реч о веома скупој и захтевној производњи, која не трпи импровизације, Урош се није покајао и ове године нада се првом озбиљнијем роду.
 У воћарском центру, где деценијама доминира вишња, Урош се одлучио за нешто ново, што пре њега у Топлици нико није радио.
“Ми нисмо имали никакво предзнање што се тиче одржавања боровнице и како да се постави цео тај систем, али смо се распитивали. Били смо на више места, видели смо како то људи раде, пробали смо да уђемо што више у суштину, пре него што инвестирамо. Већ после три године, можемо рећи да имамо више самопоуздања”, каже Урош Величковић, произвођач боровница из Прокупља.
Задовољан је растом производње из године у годину, тако да овог лета очекује први озбиљнији род, који ће донети, нада се и одређену зараду.
“У прошлој берби смо имали близу осам тона, берби пре тога имали смо 510 килограма, сваке године је све више, скоро па се дуплира. Ове године очекујемо да имамо близу 15 тона, а оне наредне око 27. Већини људи се свиђају наше боровнице, чак их и доста хвале, надамо се да ће ова ситуација у свету да се мало смири, да можемо да продајемо и на велико”, наводи Урош Величковић.
Величковићи су спремни да своја искуства поделе са свима који би желели да крену њиховим стопама. Посебно истичу помоћ државе, без чега би била упитна цела инвестиција, која се мери стотинама хиљада евра.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.