Izvor: RTS, 19.Feb.2024, 16:24

У Тршићу камп о вештачкој интелигенцији и роботима

Иако основан са циљем да буде место изучавања друштвених наука, Научно-образовни центар "Вук Караџић" у Тршићу све чешће је домаћин талентованих средњошколаца и студената којима су сфера интересовања природне науке. У Вуковом крају бораве полазници кампа „Вештачка >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << интелигенција и роботика" који реализује Научно-образовни центрар ПФЕ уз подршку Министарства науке.
Практичне вежбе најзанимљивији су део седмодневног кампа за средњошколце. Уз менторски рад, четири пута годишње бораве у Тршићу са циљем да стекну додатна знања из роботике, аутоматике, примењене физике.

"Крајем основне школе почела сам да гајим ту неку љубав према технологији, посебно електроници и програмирању и тако тим стварима. И када сам открила овај камп дошла сам до закључка да је то једно добро место да проширим своје знање", каже Јована Тркуља, из Сомбора.
"Моја интересовања су претежно везана за програмирање, али откад сам дошао овде радили смо и основе електротехнике, па сам се почео интересовати и за то, као и за роботику, односно микроконтролере", наводи Андреј Докић из Панчева.
“Видела сам прилику да бих могла научити јако пуно корисних ствари. Ја мислим да ми у Хрватској немамо сличних кампова", каже Ника Ћосић из Ријеке.
Уз ученике из Србије, кампови су бесплатни и за средњошколце из региона. Пријаве су стигле из више од стотину градова, а проценат девојчица заинтересованих за инжењерске области ове године је био увећан у односу на претходне.
"Интересовање је било јако велико само ево ове године је било 265 пријава, било је јако тешко због ограниченог места одабрати 33 најмотивисанијих на које ови наши програми могу да утичу на њихов развој, они овде поред неких стандардних ствари које понављају као што су основе електротехнике, математике, физике добијају мало више знања и практичног рада", каже Ивана Гусларевић, директорка Нучно-ињжењерског центра ПФЕ.
Након реализације пројекта и добијених резултата плазници пишу свој први научно-истраживачки рад, а
најбољи се презентују на научно-инжењерским конференцијама у Србији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.