Izvor: RTS, 19.Feb.2024, 16:19

Панчево: Прва награда за макету и модел фабрике биогаса

На такмичењу "Енергија је свуда око нас" које у сарадњи са Центром за примену науке и развој подржава и Покрајински секретаријат за образовање Бењамин Галас, ученик осмог разреда Основне школе из Падине освојио је прво место за модел и макету фабрике биогаса. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Циљ овог пројекта је да се деца у основним школама подстакну да размишљају, али и да уче што више о обновљивим изворима енергије и о њеном рационалном трошењу. Бењамин Галас са својим наставником хемије више од месец дана је радио макету фабрике биогаса која употребом биљних отпадака производи биогас, а испитивали су помоћу неколико експеримената и различитих хемијских супстанци хемијска и физичка својства зелене енергије.
“Са овим радом хтели смо да покажемо да постоје фабрике које не загађују и које су корисне. На пример ова фабрика биогаса могла би у будућности да замени сво штетно гориво”, објашњава Бењамин Галас, ученик 8.разреда ОШ „Маршал Тито" из Падине.
У Основој школи у Падини на часовима хемије све више деци се указује на значај обновљивих извора енергије која ће бити све траженија.
“Веома је важно да виде да биогас представља будућност у екологији и да је то веома важно за развој човечанства. Кроз разне експерименте у школи покушавамо да привучемо ученике и они на овај начин могу да постану свесни да клима око нас трпи и да се мења”, наводи Јано Сабо, наставник хемије у ОШ „Маршал Тито" – Падина.
Награђени ученик са својим другарима у школи већ сада је свестан значаја заштите животне средине и веома је заинтересован за разне пројекте који могу допринети њеном очувању:
“Требало би да се више користе еко-ствари, да се користе мање загађујућа горива, фабрике, да се не баца отпад у океан и да се спрече те ствари које уништавају планету. То ми се баш не свиђа”, истиче Бењамин Галас.
Ђаци из ОШ „Мрашал Тито" учествовали су и прошле године на овом такмичењу и са моделом и макетом ветрењача освојили су друго место.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.