Izvor: RTS, 19.Feb.2024, 13:22

Јулија Наваљна: Владимир Путин је убио мог мужа, борићу се за слободну Русију

Јулија Наваљна, супруга руског опозиционог лидера Алексеја Наваљног, оптужила је руског председника Владимира Путина за смрт њеног супруга и поручила да ће наставити да се бори за слободну Русију.
Руска опозициона активисткиња Јулија Наваљна >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << оптужила је руског председника Владимира Путина за убиство њеног супруга, руског политичара Алексеја Наваљног, додавши да зна тачно зашто је то учињено.
Она је у видео обраћању рекла да јој руске власти не дају тело супруга јер чекају да трагови бојног отрова новичока испаре из његовог тела.
"Убио га је на срамотан и кукавички начин, не усуђујући се чак ни да га погледа у очи или да изговори његово име. И на исти кукавички начин сада крију његово тело, одбијају да га покажу његовој мајци, не предају га, патетично лажу и чекају да нестану трагови нервног агенса новичок", поручила је Наваљна и додала да га је Путин убио јер није могао да га сломи".
Како је рекла Путин није убио само Наваљног.
"Путин није убио само Алексеја Наваљног. Поред њега, желео је да убије наше наде, нашу слободу и нашу будућност, да уништи и збрише најбољи доказ да Русија може да буде другачија" рекла је Наваљна у видео-обраћању објављеном на Јутјубу, преноси Новаја газета.
Она је истакла да зна "тачно шта је навело Путина да убије Алексеја пре три дана".
"Ускоро ћемо вам рећи нешто више о томе. Свакако ћемо сазнати и ко је и како починио овај злочин. Објавићемо њихова имена и показаћемо њихова лица", поручила је Наваљна.
Додала је да је њен супруг умро у казненој колонији "након три године мучења и агоније".
"Није био само иза решетака као остали затвореници. Њега су мучили, држали су га изолацији. Замислите то: соба од само шест или седам квадратних метара. У њој нема ништа осим табуреа, лавабоа, рупе у поду уместо тоалета и кревета који је био причвршћен за зид тако да не можете да легнете. Шоља, једна књига и четкица за зубе. Ништа друго, и тако стотинама дана", рекла је Наваљна.
Упркос "мучењу и гладовању", истакла је она, Наваљни није одустајао. "И не само да није одустајао, него нас је све време подржавао - бодрио, смејао се, шалио и инспирисао. Никада, ни делић секунде, није сумњао у оно за шта се борио и због чега је патио", поручила је Наваљна.
Она је навела да жели да живи и да изгради "слободну Русију", додавши да ће радити у корист грађана Русије како би се изборили са Кремљом и створили "нову Русију".
"Убивши Алексеја, Путин је убио пола мене - пола срца и пола душа. Али још увек имам другу половину која ми говори да немам право да одустанем", рекла је Наваљна.
Она је позвала све да стану уз њу и поделе "бес и мржњу према онима који су нам убили будућност".
"Обраћам вам се Алексејевим речима, у које потпуно верујем: 'Није срамота урадити мало. Срамота је не урадити ништа. Срамотно је дозволити себи да будете застрашени'", поручила је Јулија Наваљна.
Према њеним речима, смрт руског опозционара треба искористити за борбу "против рата, корупције и неправде", као и за борбу "за фер изборе и слободу говора".
Јулија Наваљна је поручила је у видео поруци да ће наставити посао свог супруга Алексеја и борити се за слободну Русију.
"Желим да да живим у слободној Русији, желим да изградим слободну Русију", рекла је Јулија Наваљнаја у видео поруци под насловом "Наставићу дело Алексеја Наваљног - Владимир Путин је убио мог мужа".
Адвокатима и мајци није дозвољено да уђу у мртвачницу Портпаролка руског опозиционог политичара Алексеја Наваљног, који је у петак преминуо у затвору, Кира Јармиш, изјавила је да мајци Наваљног и његовим адвокатима јутрос није дозвољено да уђу у мртвачницу и да су званичници саопштили да узрок смрти још није утврђен.
Јармиш је рекла да је мајци Наваљног у суботу речено да је он преминуо од "синдрома изненадне смрти", али да јој је данас потврђено да је званична провера узрока смрти продужена и да је нејасно колико ће трајати.
Навела је и да запослени у мртвачници нису одговорили на питање: да ли се ту налази тело руског опозиционара.
Руски опозиционар Алексеј Наваљни преминуо је у петак, 16. фебруара, саопштила је Федерална казнено-поправна служба Русије за Јамало-Ненецки округ, додавши да се Наваљни осећао лоше после јутарње шетње и да је изгубио свест, након чега је неуспешно реанимиран.
Наваљни је служио казну затвора од 30 година због оснивања и финансирања ектремистичке организације и њених активности, а био је познат као оштар критичар Кремља.
Многи западни политичари за смрт Наваљног оптужили су руске власти и председника Русије Владимира Путина.
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је по доласку на састанак Савета за спољне послове, да ће државе чланице ЕУ предложити санкције против одговорних за смрт руског опозиционог лидера Алексеја Наваљног.
Песков: Кремљ се не бави тиме када ће тело Наваљног бити предато породици Кремљ нема информацију када би тело руског опозиционара Алексеја Наваљног, који је умро у притвору, могло бити предато његовој породици након завршетка неопходних процедура, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
''Ово питање не треба да буде упућено нама. Ми се тиме не бавимо, то није опис посла председничке администрације'', рекао је Песков, преноси Тас.
Биографија Алексеја Наваљног Наваљни је био познат као оштар критичар Кремља. По професији је био правник, а почео је да се бави политиком 2000. године као члан партије Јаблоко, а озбиљније је ушао у политику када је помагао у протестима у Русији одржаним 2011-12. године, тврдећи да је било изборне преваре и да је влада корумпирана.
Истраживао је Путинов унутрашњи круг људи и своје снимке постављао на интернет. Снимци су имали неколико стотина милиона прегледа.
Наваљни је 2016. најавио да ће учествовати на председничким изборима 2018, али му је суд забранио да се кандидује због тога што је 2013. године у граду Киров осуђен на пет година затвора условно због проневере, односно, за присвајање дрвне грађе у вредности од око 500.000 долара из државне компаније.
Учествовао је редовно на протестима против власти и неколико пута био хапшен, посебно у периоду 2017, 2018. и 2019. године.
Основао је фондацију за борбу против корупције и био на челу централног већа странке Русија будућности, представљајући опозицију владајућој Јединственој Русији на челу са Владимиром Путином.
После тровања нервним агенсом у Сибиру 2020. године, за шта је оптужио руске обавештајце, пребачен је у Немачку на лечење, које је било успешно, иако је био у коми.
Независни центар за истраживачко новинарство Белингкет, са седиштем у Холандији, тврдило је да су у тровању учествовали агенти руске Федералне службе безбедности (ФСБ), што је Кремљ негирао.
Након опоравка, вратио се у Русију 17. јануара 2021. године, а одмах по слетању, ухапшен је на аеродрому у Москви.
"Чега се морам бојати? Шта ми се лоше може догодити у Русији?" рекао је он при укрцавању у авион. "Осећам се као држављанин Русије који има свако право на повратак", додао је Наваљни.
Повратак у Русију Осуђен је на две и по године затвора због кршења ранијег условног пуштања, током опоравка у иностранству.
У марту 2022. Наваљни је осуђен на девет година затвора због, како је наведено, непоштовања суда и проневере.
Наваљни је у августу 2023. године проглашен кривим за оснивање и финансирање екстремистичке организације, због чега је осуђен на још 19 година затвора.
Казну је почео да служи у региону Владимир, на око 230 километара источно од Москве, али је недавно пребачен у казнено-поправну колонију ИК-3 у месту Харп у арктичком кругу (поларни Урал), на 1.900 километара од Москве, где је и преминуо.
Наваљни је био ожењен Јулијом Абросимовом са којом је имао двоје деце, ћерку Дарију и сина Захара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.