Izvor: RTS, 19.Feb.2024, 12:32

Сарацин: Кључно је да се имплементира Охридски споразум

Специјални изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Сарацин изјавио је да Немачка чини све како би дошло до напретка у дијалогу Београда и Приштине, као и да та земља подржава Охридски споразум и да жели да обе стране почну што пре да га имплементирају. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Мануел Сарацин је за Дојче веле на албанском језику рекао да мисли да је то кључно.
"Видим на обе стране да ће унутрашња политика постати важан фактор. Желим то експлицитно да кажем - будућност читавог региона је у ЕУ и то понекад мора да стоји изнад унутрашње политике", рекао је он.
Када се ради о Западном Балкану Сарацин је рекао да је циљ успешна интеграција Западног Балкана у ЕУ. Како је рекао у свим стратешким питањима, који се тичу будућег светског поретка, способност Европе да позитивно развија Западни Балкан биће одлучујућа за питање да ли ће нас озбиљно схватити у другим питањима.
"Наравно, од ЕУ се тражи да снабдева Украјину, али тема која је најмање друга по важности је Западни Балкан. Ако капацитети ЕУ тамо не функционишу адекватно, како нас неко далеко, далеко од нас може схватити озбиљно у глобалном надметању око великих светских питања", рекао је Сарацин.
Према његовим речима Украјина је учинила Европу одлучном да жели проширење са Западним Балканом, свим главним градовима, не само Берлином или Бриселом, већ и другим и додао да Украјина и Западни Балкан нису изазов, али да оба имају изузетан геостратешки значај.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.