Izvor: RTS, 19.Feb.2024, 09:35

Портпаролка Наваљног: Адвокатима и мајци није дозвољено да уђу у мртвачницу

Кира Јармиш, портпаролка руског опозиционог политичара Алексеја Наваљног, који је у петак преминуо у затвору, саопштила је да његовој мајци и адвокатима јутрос није дозвољено да уђу у мртвачницу и да запослени у мртвачници нису одговорили на питање да ли се ту >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << налази тело Наваљног.
Кира Јармиш није навела о којој мртвачници је реч, али је Нова Газета јуче објавила да се тело Наваљног налази у Окружној клиничкој болници у Салехарду.
"Алексејева мајка и његови адвокати стигли су у мртвачницу рано ујутру. Није им било дозвољено да уђу. Један од адвоката је буквално избачен", написала је Јармиш на друштвеној мрежи Икс.
Портпаролка Алексеја Наваљног навела је и да су мајка и адвокат Наваљног обавештени да узрок смрти руског опозиционог лидера још није утврђен, те да је истрага продужена.
Руски опозиционар Алексеј Наваљни преминуо је у петак, 16. фебруара, саопштила је Федерална казнено-поправна служба Русије за Јамало-Ненецки округ, додавши да се Наваљни осећао лоше после јутарње шетње и да је изгубио свест, након чега је неуспешно реанимиран.
Биографија Алексеја Наваљног Наваљни је био познат као оштар критичар Кремља. По професији је био правник, а почео је да се бави политиком 2000. године као члан партије Јаблоко, а озбиљније је ушао у политику када је помагао у протестима у Русији одржаним 2011-12. године, тврдећи да је било изборне преваре и да је влада корумпирана.
Истраживао је Путинов унутрашњи круг људи и своје снимке постављао на интернет. Снимци су имали неколико стотина милиона прегледа.
Од 2011. године био је више од 10 пута у затвору, због разних дела.
Кандидовао се за градоначелника Москве 2013. године, и тада је био други на изборима са 27,24 одсто гласова.
Наваљни је 2016. најавио да ће учествовати на председничким изборима 2018, али му је суд забранио да се кандидује због тога што је 2013. године у граду Киров осуђен на пет година затвора условно због проневере, односно, за присвајање дрвне грађе у вредности од око 500.000 долара из државне компаније.
Учествовао је редовно на протестима против власти и неколико пута био хапшен, посебно у периоду 2017, 2018. и 2019. године.
Основао је фондацију за борбу против корупције и био на челу централног већа странке Русија будућности, представљајући опозицију владајућој Јединственој Русији на челу са Владимиром Путином.
После тровања нервним агенсом у Сибиру 2020. године, за шта је оптужио руске обавештајце, пребачен је у Немачку на лечење, које је било успешно, иако је био у коми.
Независни центар за истраживачко новинарство Белингкет, са седиштем у Холандији, тврдило је да су у тровању учествовали агенти руске Федералне службе безбедности (ФСБ), што је Кремљ негирао.
Након опоравка, вратио се у Русију 17. јануара 2021. године, а одмах по слетању, ухапшен је на аеродрому у Москви.
"Чега се морам бојати? Шта ми се лоше може догодити у Русији?" рекао је он при укрцавању у авион. "Осећам се као држављанин Русије који има свако право на повратак", додао је Наваљни.
Повратак у Русију Осуђен је на две и по године затвора због кршења ранијег условног пуштања, током опоравка у иностранству.
У марту 2022. Наваљни је осуђен на девет година затвора због, како је наведено, непоштовања суда и проневере.
Наваљни је у августу 2023. године проглашен кривим за оснивање и финансирање екстремистичке организације, због чега је осуђен на још 19 година затвора.
Казну је почео да служи у региону Владимир, на око 230 километара источно од Москве, али је недавно пребачен у казнено-поправну колонију ИК-3 у месту Харп у арктичком кругу (поларни Урал), на 1.900 километара од Москве, где је и преминуо.
Наваљни је био ожењен Јулијом Абросимовом са којом је имао двоје деце, ћерку Дарију и сина Захара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.