Izvor: RTS, 18.Feb.2024, 07:02

Светозар Путник – први лекар који је у Србији извео трансплантацију срца код малолетника

У историју српске медицине уписао се као први доктор који је извео трансплантацију срца код малолетника. Успех из операционе сале свакодневно преноси и у слушаонице - један је од омиљених професора студената Медицинског факултета у Београду. У слободно време воли >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да скија, али и да одгледа неку кошаркашку утакмицу. Отац је четворо деце.
Доктор Светозар Путник је рођен у Београду, а на Медицинском факултету је дипломирао са просечном оценом 9, 93. На истом факултету је и магистрирао и докторирао.

Први је доктор који је у Србији урадио трансплантацију срца код малолетне особе, али не само то. 
Професор Светозар Путник, директор Клинике за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра Србије, више не броји операције, али је у сали, свакодневно, и тако годинама уназад. 
Учествовао у више од 10.000 операција "Има сигурно сада и преко 10.000 операција у којима сам на сваки могући начин учествовао, од почетника до консултанта. Не знам да ли је то прави пут али је то једини пут којим сам ишао и то је пут који бих поново изабрао", каже др Путник.
Усавршавање у Француској, Холандији и Хјустону. Школовао се у Холандији, боравио у Хјустону, Паризу. Учио је од најбољих о трансплантацији и хирургији срца.
Како каже, имао је привилегију да крене да ради у установи у којој је урађена прва операција срца и прва операција крвних судова у некадашњој Југославији.
"Дакле, једна од најстаријих, односно установа са највећим историјом на овим просторима. Па до тога да сам имао привилегију да на најразличитије начине учествујем и оперишем у једном великом броју светских центара од Кине до Сједињених Америчких Држава", каже др Путник.
Радио је и у операционим салама широм региона - Грчкој, Румунији, Бугарској, Босни и Херцеговини, Северној Македонији, Хрватској, Немачкој, Француској, Русији.
"Дакле, радио сам и учествовао у операционим салама једног огромног броја центара. Не само помогао људима, него, како да вам кажем, и упознао јако пуно занимљивих, паметних, вредних људи. Понешто су они научили од мене, а много тога сам ја научио од њих", каже др Путник.
Преноси знање колегама широм Србије и региона Учио је од најбољих о трансплантацији и хирургији срца, сада други уче од њега.
"То тако иде са годинама. У једном делу моје каријере ја сам одлазио да учим. Имао сам привилегију да будем у Лајдену у Холандији, годину дана у Паризу, код професора Натафа у Хјустону, код чувеног професора Дентона Кулиа. А ето сад своје знање из механичке потпоре, циркулације, трансплантације срца, уопште хирургије, срчане слабости, делим са колегама код којих одем у госте, па ето у свим овим земљама које сам мало пре набројао", наводи др Путник.
Недостају нам нове операционе сале Прошло је 10 година од прве трансплантације срца на Клиници за кардиохирургију у Универзитетском клиничком центру Србије. Од тада до данас, нови живот је добило више од 50 пацијената. Доктор  Путник као директор клинике и као кардиохирург има једну жељу - да се свим пацијентима омогући операција на време. За то је, каже, неопходан већи број операционих сала и операција.
"Знате како, дневни посао који је јако обиман вам потпуно затрпа некакав покушај да направите визију. Шта је оно што нама недостаје, односно шта је оно на чему ми морамо да радимо, то је свакако број процедура, зато што ми процедуре из кардиоваскуларне медицине смо практично увели све оне које се обављају данас и у највећим светским центрима, али нама недостају нове операционе сале и недостаје нам број операција које можемо да пружимо нашим грађанима са све идејом да сви могу да дођу на операцију на време", каже др Путник.
Циљ - оставити иза себе добар тим кардиохирурга  План је да се у наредном десетогодишњем периоду удвостручи број кардиохируршких операција.
"Са друге стране, морате иза себе оставити тим младих људи који ће то радити и још боље. Да ли смо на добром путу не знам. Ја бих рекао да јесмо, али то ће показати време које је испред нас. И те две ствари када спојите, то значи да ћемо ми, на примеру, у наредном десетогодишњем периоду удвостручити број кардиохируршких операција и да ће то радити једна нова генерација кардиохирурга, па можда и на боље начине него што ми то радимо сада", каже др Путник.
Могао да остане у иностранству, изабрао Србију Могао је да остане да ради у иностранству, ипак се одлучио за живот у Србији. Колегама садашњим и будућим саветује да буду истрајни, стрпљиви, самокритични и вредни, те да резултат неће изостати.
"Што се тиче одласка или останка, то су све личне одлуке у којима, опет, да ли је неко у праву или није у праву, није то ни толико важно, то на крају живот покаже. Оно што је јако важно је да буду истрајни, да буду стрпљиви, да буду самокритични и вредни што они свакако јесу и на крају резултат тога дође", каже др Путник.
Добитник признања "Витез Србије" Остварио је, каже, доста тога, добитник је признања "Витез Србије", али за њега нема већег признања од осмеха пацијената које је оперисао.
"Задовољан сам, не смем да кажем да нисам задовољан, само треба издржати тај темпо. Да ли признање прија, прија наравно увек и неће звучати патетично ако вам кажем да је ипак највеће признање кад видите болесника кога сте оперисали и који оде петог постоперативног дана кући па вам дође месец дана након тога на контролу са породицом", каже др Путник.
Спорт као релаксација Воли звезду и колико год може, редовно је на утакмицама. Воли у кошарку, па му је то вентил и релаксација са пријатељима у слободно време. А воли и да скија. Супруга му је такође лекар, имају четворо деце и ову репортажу вероватно неће гледати, јер ће у тренутку емитовања бити на скијању.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.