Izvor: RTS, 16.Feb.2024, 19:59

Вучић: Имали смо много важних састанака у Минхену, није ме сигурно Борељ звао на кафу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је на маргинама Минхенске безбедносне конференције имао много важних састанака, попут састанка са шефом британске дипломатије Дејвидом Камероном, специјалним изаслаником Стјуартом Пичом и европским комесаром >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Јоханесом Ханом, као и представницима Европске централне банке. Нико на Минхенској безбедносној конференцији није срећан због последњих поступака Приштине, у вези са забраном динара на територији КиМ, рекао је Вучић.
Вучић је новинарима рекао да је имао случајан, али не кратак разговор са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, за који је оценио да је био "дужи него што је очекивао".

"Присуствовао сами говору (потпредседнице САД) Камале Харис. Али наравно да је главна вест била смрт Алексеја Наваљног. По подне сам имао углавном економске теме и разговарао са инвеститорима и представницима немачке владе задуженим за економска питања", рекао је он.
Како је истакао, шта год да ради у глави му је Експо и 2027 и неки не лако достижни циљеви за које је рекао да ће их Србија достићи, попут БДП-а и просечних плата и пензија, за шта је потребно много инвестиција.
"Верујем да ћемо то наставити. Сутра имам два састанка са Американцима - са сенаторима и увече вечеру са свим Американцима који су овде", рекао је Вучић. Председник је додао да је Дан државности у четвртак обележен на достојанствен и прелеп начин.
На питање о чему ће разговарати са високим представником ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепом Борељом, Вучић је рекао да га није сигурно звао на кафу, и да ће разговарати о Косову и Метохији.
"Добар разговор смо имали и са Британцима. Разговарали смо о Косову и Метохији, региону и нашим билатералним односима. Увек размишљам и о КиМ, али и о економском развују“, напоменуо је Вучић.
Вучић je изјавио да нико на Минхенској безбедносној конференцији није срећан због последњих поступака Приштине, везаних за забрану динара на територији Косова и Метохије.
"Чуо сам да је чак и Велика Британија прилично 'оштро писмено' упутила по том питању. Нико није срећан због онога што Приштина ради, али ја нисам од оних који би вам саопштавао велике вести док не будемо имали нешто и не будемо могли да покажемо нешто нашем народу да смо успели да урадимо", изјавио је Вучић на питање новинара шта је на Минхенској безбедносној конференцији данас чуо о поступцима Приштине везане за забрану динара.
Он је истакао да се новац некако мора доставити Србима на КиМ.
"Новца имамо само што нам неко не да да га доставимо нашим људима. Решење овако или онако мораћемо да пронађемо", додао је Вучић.
Он се, такође, запитао зашто је такав потез, попут забране динара, некоме био потребан, зашто неко жели да провоцира и шта мисли да тиме дугорочно постиже.
"Нисам сигуран да су добар пут изабрали, али свакако је то веома тешко за нас. Пре свега тешко за наш народ на Косову и Метохији", навео је Вучић, који борави у Минхену, где учествује на Минхенској безбедносној конференцији.
О ставу Немачке према КиМ
Најавио је да ће се сутра сусрести са многим водећим немачким политичарима, али да очекује да ће они, поводом Косова и Метохије, бити оштрији према Београду.
"Ја увек очекујем да они буду оштрији према нама, а надам се да неће бити тако и надам се да ће можда моћи за нијансу боље да нас разумеју, али да они промене свој став - неће никада", рекао је Вучић у изјави новинарима.
Како је истакао, Немачка неће променити свој став према КиМ.
"Да не продајемо маглу нашем народу као 'промениће они свој став' - неће. Неће га никада променити, само је питање желе ли да разумеју нашу позицију и до којих граница желе ту позицију да разумеју", нагласио је Вучић.
Он је навео да сутра треба да разговара са Петером Бајером, чланом одбора за спољну политику Бундестага, са шефом ЦДУ-а Фридрихом Мерцом и другима.
"Видео сам Кристофа Хојзгена данас и разговарао са њим, видео сам Ишингера и разговарао са њим. Видео сам и све ове из економског сектора. Имаћу сутра страшно важан разговор са Маркусом Зодером, који је данас отварао конференцију у Минхену. Он је изузетно популаран и моћан, велики домаћин", рекао је Вучић.
Одговарајући на питање да ли може да издвоји најважнији састанак који је имао током данашњег дана, Вучић је рекао да је постојао један, али да не може да говори о њему. Како је рекао, тај састанак био је од изузетне важности, како за њега, тако и за Србију.
"Састанак се тицао економског просперитета Србије и надам се да ћемо у релативно скором периоду имати добре вести за грађане Србије", поручио је Вучић.
"Тражио сам додатна средства од ЕБРД-а"
Вучић је изјавио да је од Европске банке за обнову и развој тражио додатна средства по најповољнијим условима за изградњу локалних и регионалних путева у Србији.
"Ми смо пета земља по висини сарадње са ЕБРД, дакле, толико високо је пласирана Србија када говорите о висини новчаних износа", рекао је Вучић.
Нагласио је да су код ЕБРД камате увек најниже и додао да хоће да подигне свако село у Србији.
"Оно око чега сам се ја борио, а што нисам добио зелено светло од ЕБРД и око чега се борим увек, то су локални путеви. Рекао сам им да могу да замолим своје арапске пријатеље да нам дају новац под најповољнијим условима, али да је сигурније и боље због пројекта и документације, као и транспарентности процеса, да имате ЕБРД укључен у те процесе", рекао је Вучић.
"Хоћу да подигнемо свако село у Србији, хоћу да људи не виде да радимо за бројеве, већ да радимо за њих, да живимо за њих. Хоћу да не причамо само о путу Смедеревска Паланка - Велика Плана, већ да се боримо и за сваког човека из Пиносове, из Селевца, Азање и сваког другог места, да и тим људима испред куће можемо да урадимо пут", рекао је Вучић.
Истакао је да је за то потребан огроман новац и да смо раније већ добили одобрење од ЕБРД и ЕИБ за 50 плус 50 милиона евра.
"Ја сам тражио данас да то повећамо на 200 милиона и сада ћемо видети. Али добићемо подршку уколико буде јавно-приватно партнерство за Велико село и Сланце за пројекте које радимо, да буде и за брзу пругу у чему ЕБРД учествује са 550 милиона евра између Београда и Ниша. Дакле, све то морамо да покривамо и обезбедимо финансирање, а да ниједног тренутка нам јавни дуг не пређе оно што нам је данас, а то је 52 одсто", рекао је Вучић.
Нагласио је да ЕБРД и ЕИБ воле да раде са Србијом јер знају да неће имати проблема, јер немамо јавни дуг 120, 130 или 150 одсто БДП и знају да Србија са лакоћом враћа кредите, али истовремено постиже свој раст.
"Постиже свој развој, повећава плате, животни стандард људи и бори се за своје људе. То је оно зашто је нама и ЕБРД важан и зашто смо увек инсистирали да имамо и ММФ - да имамо ту строгу контролу и строги надзор, да никад не изађемо из ових оквира о којима сам говорио. Сад је наша трка за раст до тих 3,5 одсто ове године, а преко четири одсто сваке следеће године да бисмо могли да стигнемо све да урадимо оно о чему сам говорио. Зато улажемо све инфраструктурне пројекте и гледамо да доведемо најмоћније фабрике из света, али не само најмоћније фабрике, већ да уложимо даље у вештачку интелигенцију, да уложимо даље у ИКТ сектор и све друго", навео је Вучић.
Како је рекао, модернизација Србије мора да буде брза и снажна уколико желимо да опстанемо.
Осврнуо се и на могућност понављања избора у Београду.
"Неће било чија политичка воља да руши институције Србије и да руши законе наше земље, ако будемо имали нове изборе у Београду, а чекаће се до 2, 3. марта, када је крајњи рок за формирање градске скупштине, онда постоји рок од 45 до 60 дана за одржавање избора“, рекао је Вучић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.