Izvor: RTS, 16.Feb.2024, 16:56

Реаговања на смрт Наваљног – Запад упире прст у Москву, сарадници и породица сумњају у новоде о узроку смрти

На вест о смрти руског опозиционара Алексеја Наваљног у затвору реаговали су шеф НАТО-а Јенс Столтенберг, председник Европског савета Шарл Мишел, британски премијер Риши Сунак, државни секретар САД Ентони Блинкен, украјински председник Володимир Зеленски и други >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << светски званичници, као и сарадници Наваљног.
У затворској јединици данас је преминуо критичар Кремља Алексеј Наваљни, саопштено је из затворске службе региона Јамало-Ненецки.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да треба да се утврде све околности његове смрти, али и да је дубоко ожалошћен због вести о његовој смрти.
Русија мора да одговори на нека веома озбиљна питања, поручио је Столтенберг.
Потпредседница Сједињених Америчких Држава Камала Харис изјавила је да се САД труди да установи да ли је тачна вест да је руски опозиционар Алексеј Наваљни преминуо и да ако јесте, то је, тврди она, још један доказ бруталности руског председника.
"Моје молитве су са његовом породицом, укључујући његову супругу Јулију, која је данас са нама. Какву год причу да причају, да будемо јасни, Русија је одговорна", рекла је Камала Харис на Минхенској безбедносној конференцији.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да је Русија одговорна за смрт опозиционог политичара Алексеја Наваљног.
"Прво и најважније, ако је ова вест тачна, наше мисли су са његовом супругом и његовом породицом", рекао је Блинкен у Минхену, где присуствује безбедносној конференцији, преноси Ројтерс.
Саветник за националну безбедност у Белој кући Џејк Саливен изјавио је да је смрт Наваљног "ужасна трагедија" и додао да се поставља питање шта се стварно догодило, како каже, “с обзиром на дугу историју руске владе која је наносила штету својим противницма“.
Породици Наваљног и његовим политичким саборцма саучешће је упутио председник Европског савета Шарл Мишел, уз поруку да се Наваљни борио за слободу и демократију.
Фон дер Лајен, Борељ и Зеленски криве Путина за смрт Наваљног
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен навела је на свом налогу на друштвеној мрежи X да је дубоко узнемирена и ожалошћена због вести о смрти Наваљног и оценила да се Путин ничега не плаши више од "неодобравања сопственог народа".
"Мрачан подсетник о томе шта су Путин и његов режим", навела је Фон дер Лајен.
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ навео је да је шокиран због вести о смрти Наваљног, којег је назвао "храбрим човеком који је посветио живот спасавању части Русије, дајући наду демократама и цивилном друштву".
"Док чекамо даље информације, будимо јасни: ово је искључива Путинова одговорност", поручио је Борељ на друштвеној мрежи X.
  Украјински председник Володимир Зеленски, такође, оптужује Путина за смрт Наваљног. 
Зеленски је, на заједничкој конференцији за новинаре са немачким канцеларом Олафом Шолцом у Берлину изнео тврдњу да је "очигледно" да је Путин "убио Наваљног". Навео је и да Путина "није брига ко умире", већ да му је стало само до тога да се задржи на власти, преноси немачки Велт.
Поручује да би Путин "требало да изгуби све" и да "одговара за злочине".
Немачки канцелар Олаф Шолц навео је да је смрт Наваљног страшан показатељ тога колико се Русија као земља порменила последњи година.
Британски премијер Риши Сунак је на вест о смрти Наваљног рекао да је то страшна вест.
"Као одлучан заговоник руске демократије, Алексеј Наваљни је демонстрирао храброст целог свог живота", навео је Сунак.
Председник Летоније Едгарс Ринкевичс је у објави на друштвеној мрежи Икс за смрт Наваљног оптужио Кремљ.
"Шта год да мислите о Алексеју Наваљном као политичару, Кремљ га је управо брутално убио. То је чињеница и нешто што треба знати о природи садашњег руског режима", написао је Едгарс Ринкевичс и изјавио саучешће породици и пријатељима Наваљног.
Захарова: Реакција лидера НАТО-а саморазоткривајућа На реакције западних политичара, реаговала је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова, поручивши да су реакције лидера НАТО-а на смрт опозионара Алексеја Наваљног "саморазоткривајуће".
"Реакција лидера НАТО-а на смрт Наваљног у виду директних оптужби против Русије је саморазоткривајућа. Форензичко испитивање је у току, али су закључци Запада већ спремни", навела је Захарова на Телеграму.
Сарадник Наваљног Леонид Волков написао је на друштвеној мрежи Икс да нису у могућности да потврде његову смрт, али да се његов адвокат упутио ка затворској јединици где је Наваљни служио казну. Поручио је и да нема основа да се верује државној пропаганди.
Нобеловац, руски уредник Дмитри Муратов назвао је смрт Наваљног убиством и навео да верује да су услови под којима је служио казну довели до његове смрти.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.