Izvor: RTS, 16.Feb.2024, 15:42

Зашто гости воле Златар

За време празника попуњеност туристичких капацитета на Златару креће се око осамдесет процената. Цене апартмантског смештаја су од 40 до 60 евра, док су хотелске цене у рапону од 3.500 до 5.500 динара. Приступачније цене и квалитет услуге утичу да велики број породица >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << радије одмара на овој планини него у најпосећеније срспком туристичком центру.
Неуобичајена зимска слика са Златара. Снега као на почетку пролећа. Ветар северац ипак указује да најхладнијем годишњем добу још није одзвонило. Захваљујући вештачком снегу скијаши могу уживати у кратком спусту, али и без снега гости кажу да уживају у лепоти те планине.

„Мени се свиђа та дивљина и није толико гужва као на Златибору, тако да лепше је", каже једaн гост.
„И за нас старије има довољно садржаја. Евентуално више обележених пешачких стаза кроз шуму", наводи туристкиња.
„Нема тамо где да се прошета да не сретнеш две хиљаде људи, овде завучеш се у шуму, полако поготово ми што знамо где треба да одемо", каже туриста.
„За сад није још толико урбано, не значи да неће бити. Ако крену путем Златибора не верујем да ће направити добар посао", сматра један гост.
Претходне године издат је рекорадан број грађевинских дозвола. Граде се бројне викендице, проширују туристички капацитети, а на то је утицало интересовање туриста.
„Тренутно имамо преко две и по хиљаде категоризованих лежаја. Велика експанзија на Златару, али урбанистичка служба и општина Нова Варош и поред издатих услова за градњу, поред тога што желимо да се гради на Златару сам сигуран да ће задржати овај прави планински стил", наводи Бранко Пуцаревић, директор ТО Златар Нова Варош.
Развој туризма могао би поспешити и повратак младих у ту општину. Филип Матијевић студира Рачунарски факултет у Београду, али је и лиценцирани инструктор скијања.
„Предност факултета који ја студирам је што могу да радим одакле год хоћу. Као што из града одакле сам из Нове Вароши са Златара, могу да радим ту. И да не будем у загађеном ваздуху да могу да дишем ваздух свеж, чист. Има лепоте, има природе, тако да ја бих остао овде", каже Филип Матијевић из Нове Вароши.
Скијашима је посебан доживљај и ноћни спуст низ стазу. Али за већину туриста је најупечатљивија кухиња и лепота природе, због чега се тражи смештај и у етно домаћинствима или дрвеним кућама ушушканим ван било каквог урбанизованог дела Златара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.