Izvor: RTS, 16.Feb.2024, 10:58

Вучић на Минхенској конференцији о безбедности

Председник Србије Александар Вучић учествује на водећем светском форуму о међународној безбедносној политици која почиње после подне у Минхену. Уочи почетка скупа Вучић се састао са шефом британске дипломатије Дејвидом Камероном и европским комесаром за буџетска >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << питања Јоханесом Ханом позитивно оценивши разговоре.
Лидери педесетак земаља окупили су се на јубиларној 60. Минхенској безбедносној конференцији. Током три дана главне теме скупа су ратови у Украјини и Гази.

Циљ скупа је, наводе организатори, изградња поверења, како би се допринело мирном решавању сукоба, континуираним и неформалним дијалогом унутар међународне заједнице.
Међу учесницима панела биће америчка потпредседница Камала Харис, државни секретар Ентони Блинкен, генерални скеретар НАТО-а Јенс Столтенберг, председник Украјине Володомир Зеленски, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, немачки канцелар Олаф Шолц.
Уочи почетка Минхенске конференције, председник Александар Вучић састао се са министром спољних послова Велике Британије Дејвидом Камероном.

Вучић је навео да је разговор са Камероном био добар и веома користан, као и да су разговарали и о ситуацији на Западном Балкану.
"Говорећи о плановима Србије за раст у наредним годинама, као и о организацјии сајма Експо 2027, посебно сам нагласио значај економске сарадње, инвестиција и трговинских односа између наше земље и Уједињеног Краљевства", написао је Вучић на Инстаграм профилу "buducnostsrbijeav".
Како је навео, они су разменили мишљења о свим важним акутелним изазовима спољне и безбедносне политике, као и о ситуацији у региону Западног Балкана.
У одвојеној објави, Вучић је навео да је у Минхену са европским комесаром за буџетска питања Јоханесом Ханом разговарао о агенди раста ЕУ за Западни Балкан, као плану који је намењен економском расту региона, убрзању реформи и улагању које може у знатној мери да унапреди процес проширења и чланство Србије у ЕУ.

Оценио је да је састанак био одличан, истичући Хана као познаваоца наших регионалних прилика и сведока бројних изазова на дугом путу напретка Србије и земаља Западног Балкана ка чланству у ЕУ, за које се свесрдно залагао.
Председник Србије је, како се наводи, са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен кратко разговарао о важним регионалним и светским темама по питању безбедности и спољне политике.
Председник Вучић састао се и са председавајућом Већу министара Босне и Херцеговине Борјаном Kришто.

"Срдачан сусрет са Борјаном Kришто, током којег смо разговарали о потенцијалима за сарадњу и потврдили добре односе између Србије и Босне и Херцеговине, као и додатне могућности за њихово даље јачање", написао је Вучић на свом Инстаграм налогу buducnostsrbijeav. Председник Вучић борави у Минхену, где учествује на Минхенској безбедносној конференцији.
Председник се састао са председницом ЕБРД Одил Франсоа Рено-Басо.
"Одличан и продуктиван састанак са председницом Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Одил Франсоа Рено Басо, са којом сам разговарао о начинима за додатно јачање и још бржи раст српске економије, развој инфраструктуре и привлачење страних инвестиција", написао је Вучић на свом Инстаграм налогу.
Према његовим речима, разговарали су и о важности наставка одличне сарадње између ЕБРД-а и Србије, као и о улози нових инвестиција у предстојећем снажном развоју Србије, поготово имајући у виду велике планове везане за Експо 2027. 
"Поновио сам захвалност на томе што је ЕБРД до сада уложио огромна средства у различите секторе у Србији, што је у великој мери допринело економском расту и стварању нових радних места у нашој земљи", навео је Вучић. Председник Вучић борави у Минхену, где учествује на Минхенској безбедносној конференцији.
У суботу, Вучић би требало да разговара са групом утицајних сенатора САД из обе партије, премијером немачке савезне државе Баварске Маркусом Зедером, кинеским министром спољних послова Вангом Јијем и шефом дипломатије ЕУ Жосепом Борељом.
Увече га очекује састанак са председником немачке Хришћанско-демократске уније Фридрихом Мерцом и члановима спољнополитичког одбора Бундестага.
Биће то прилика да се разговара о Западном Балкану, дијалогу Београда и Приштине и свим проблемима који су настали протеклих недеља због одлуке Приштине да укине динар.
У Минхен долази и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.