Izvor: RTS, 16.Feb.2024, 07:06

Хамас негира да је у болници Насер скривао таоце и своје борце; Израел одбацује успостављање палестинске државе

Рат Израела и Хамаса – 133. дан. Израелска војска не престаје са операцијама у свим деловима Газе, делује са копна, мора и из ваздуха, а главне операције су сада на југу Газе у Кан Јунису. Оптужује Хамас да користи болнице и друге цивилне структуре за скривање заробљеника >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и својих бораца. Портпарол палестинског Министарства здравља у Гази Ашраф ел Кидра је те израелске тврдње назвао лажним.
Министри у влади израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа одбацили су било какву дискусију о палестинској држави након извештаја Вашингтон поста да главни савезник Израела, САД, ради на плановима за стварање палестинске државе.
Поручили су да палестинска држава представља егзистенцијалну претњу држави Израел.
Реаговао је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и поручио да не може да буде мира док Израел не призна оснивање државе Палестине.
Истовремено израелска војска не престаје са операцијама у свим деловима Газе, делује са копна, мора и из ваздуха, а главне операције су сада на југу Газе у Кан Јунису. Покренула је "масовни упад" у болницу Насер, наводећи да имају "веродостојне обавештајне податке" да Хамас користи ту болницу за скривање заробљеника и својих бораца. 
Према обавештајним проценама ИДФ-а "Хамас је користио више од 85 одсто главних медицинских објеката у Гази за терористичке активности". 
Хамас је израелске тврдње о томе како болницу Насер у Кан Јунису користе за скривање заробљеника и својих бораца, назвао лажним.
Палестински медији известили су о новим израелским ваздушним и артиљеријским ударима на Кан Јунис и камп Нусеират. Погинуло је и рањено на десетине цивила 
Најмање 28.576 Палестинаца је убијено и више од 68.290 рањено у израелским нападима на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља из Газе.
Дошло је и до нове размене ватре Израела и Хезболаха. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су напале десетине положаја Хезболаха у јужном Либану као одговор на континуиране нападе на север Израела.
Огласио се и високи званичник Хезболаха и члан парламента Хасан Фадлалах који је поручио да ће се Израел суочити са одмаздом након што су у два таласа напада на југ Либана страдали цивили, међу којима има и деце.
Реаговали су и Хути који су поручили да ће наставити са нападима на бродове у Црвеном мору у знак солидарности са Палестинцима све док Израел настави да чини "злочине" против њих. 
Канада, Аустралија и Нови Зеланд позвали су на хитан хуманитарни прекид ватре у Појасу Газе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.