Izvor: RTS, 16.Feb.2024, 07:05

Зеленски о повлачењу из дела Авдејевке: Желимо да минимизујемо губитке; Немачка и Украјина потписале споразум вредан милијарду евра

Рат у Украјини – 723. дан. Украјинска војска се повлачи са положаја на југоистоку Авдејевке. Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да је приоритет Кијева да минимизује губитке. Истражни комитет Руске Федерације покренуо кривични поступак за терористички >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << напад на Белгород. Украјина и Немачка потписале безбедносни споразум на десет година вредан више од милијарду евра.
Настављају се борбе на украјинском фронту. Локалне власти су широм земље пријавиле нападе током претходног дана, а гранатиране су Харковска, Кијевска, Сумска област, али и град Лавов, на западу Украјине. 
Украјина у појединим областима града Авдијевке, у Доњецкој области, повлачи трупе на "повољније положаје", док на другим местима покушава да истисне руске трупе.
Са друге стране, Министарство здравља Руске Федерације саопштило је да у нападу украјинских оружаних снага на Белгород погинуло шест особа, међу којима и једно дете, а да је рањено најмање 17 људи. Поред напада на тржни центар, оштећена су стамбена насеља, а једна ракета је пала и на стадион у Белгороду. 
Министарство одбране Русије накнадно је известило да је изнад Белгородске области оборено још 14 ракета испаљених из украјинског ракетног система "РМ-70 – вампир", а да је оборен и "МиГ-29" Оружаних снага Украјине у близини града Краматорска у Доњецкој Народној Републици (ДНР), саопштило је руско Министарство одбране.
Док трају борбе, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг саопштио је након састанка у Бриселу да су се министри чланица договорили да ојачају одбрану и начин одвраћања, као и да сви морају да наставе да подржавају Украјину.
Убрзо је стигао и одговор Кијева, а министар одбране Рустем Умеров каже да је украјинска војска спремна на већу сарадњу са Западом у области војне индустрије и производње.
Даље од белгијске престонице, у обиласку фабрике тешке индустрије у Уралу, председник Русије Владимир Путин рекао је да неће бити саосећања за "нацисте на власти у Украјини који су на власт дошли уз помоћ Сједињених Држава".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.