Izvor: RTS, 15.Feb.2024, 16:15

Проф. др Лазар Давидовић: Највеће медицинске проблеме могу да реше само мултидисциплинарни тимови

У области васкуларне хирургије проф. др Лазар Давидовић један је од нацењенијих стручњака у свету. Као ментор пресудно је утицао на каријере многих хирурга.
После четири деценије преданог рада, сталног усавршавања, непрекидне бриге о најтежим >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << кардиоваскуларним болесницима и хиљаде изведних операција, за проф. др Лазара Давидовића нема дилеме да је медицина много више од науке.
Први специјалиста васкуларац "Медицина је пре свега захтевна, озбиљна, престижна и хумана професија и таква ће бити увек. Хумана са циљем и сврхом да помаже људима", каже професор др Лазар Давидовић, декан Медицинског факултета у Београду.
Професор Давидовић је први специјалиста васкуларац у некадашњој Југославији, а потом и први доктор наука за васкуларну хирургију.
Научни радови професора Давидовића су, уз изузетну праксу, постали важан део медицинске науке у овој области.
Са више од 2.000 успешно оперисаних анеуризми абдоминалне аорте, сматра се једним од најискуснијих хирурга у овој области у свету.
Менторски рад Кроз менторски рад пресудно је утицао на каријере 15 васкуларних хирурга.
"Такав хирург мора бити способан да уради оно што други не могу. Мора бити спреман да то ради било где, где га позову. Мора бити спреман да то уради не само у радно време, него и ноћу, викендом и празницима. Он има право да од својих сарадника тражи све што тражи од себе", каже професор Давидовић.
Професор Давидовић каже да је од својих сарадника био спреман да узме и препозна оно најбоље, као и да буде лојалан својој професији и установи.
"Тако сам настојао да се понашам претходне четири деценије", напомиње Давидовић.
Као декан Медецинског факултета студенте и младе колеге учи да је време хирурга који су појединачно могли да лече све одавно прошло и да данас највеће медицинске проблеме могу да реше само мултидисциплинарни тимови које треба створити.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.