Izvor: RTS, 15.Feb.2024, 14:36

Деманти мештана села Кривељ поводом саопштења компаније "Србија Зиђин Копер"

Представници мештана села Кривељ реаговали су на саопштење компаније "Србија Зиђин Копер" да је због блокаде пута који води ка "Новом Церову" принуђена да привремено обустави производњу у овом руднику.
Представници мештана села Кривељ послали >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << су деманти на саопштење компаније "Србија Зиђин Копер" да је због блокаде пута који води ка "Новом Церову" принуђена да привремено обустави производњу у овом руднику.
Како наводе, "мештани села Кривељ од момента преузимања компаније "РТБ Бор" од стране "Србија Зиђин Копер ДОО", трпе последице интензивног рударења на овом простору кроз уништавање инфраструктуре, оштећење приватне имовине и угрожавања здравља и безбедности мештана".
"Компанија се у саопштењу позива на поштовање закона Републике Србије што је такође спорно, с обзиром да је правоснажном пресудом 17У30649/21 Управног суда у Београду дана 16.10.2023. донела пресуду да се Aдминистративној комисији Владе Републике Србије враћа на дораду студија утицаја на животну средину и поновно одлучивање. По законима Републике Србије сваки пројекат мора да има одобрену процену утицаја на животну средину. Самим тим рудник "Ново Церово" по напред наведеној пресуди не може да ради зато што нема одобрену студију од стране Административне комисије Владе Републике Србије", наводе представници мештана.
Додају да су основни чиниоци који морају бити обухваћени студијом прилазни пут, комуникација камиона, емисија прашине, бука, вибрације, сеизмички потреси, губитак пољопривредног земљишта, динамика довожења и одлагања рударске раскривке у откопани простор површинског копа Краку Бугареску Цементација 1 и дати алтернативна решења које је носилац пројекта разматрао а пре избора пројектног решења.
"Сматрамо да због свега наведеног и приложене документације компанија "Србија Зиђин Копер ДОО" са намером обмањује јавност да је главна проблематика обуставе рада у истом руднику настала због блокада у Кривељу са тенденцијом нарушавања међуљудских односа мештана села и радника копа 'Ново Церово' што је недопустиво од једне 'друштвено одговорне компаније'", наводи се у демантију представника мештана села Кривељ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.