Izvor: RTS, 13.Feb.2024, 17:26

Произвођачи вина из левачког виногорја

Уочи Светог Трифуна у Пољопривредној школи у Рековцу окупили су се виноградари и винари. Традиционални сабор удружио је мале произвођаче и већ афирмисане винарије, струку и ђаке школе, а заједничка жеља је да година буде родна и сунчана, много боља него претходна. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Иако имају тек четрнаест, петнаест година ученици средње Пољопривредно ветеринарске школе у Рековцу спретно баратају виноградарским маказама. Већ сада знају да од правовремене и квалитетне резидбе чокота зависи овогодишњи род. Многи од њих имају и своје засаде винове лозе и помажу родитељима.

Ученица Ирена Марковић, прича где је научила да орезује: “Мало кући, мало у школи пошто имамо доста кући винограда, два и по хектара. Много посла."
И Милена Јовановић, ученица, помаже родитељима: „Режем... Мало је досадно, али морам".
„Учимо их основним стварима, да стекну та основна знања и вештине које могу да примене сутрадан на својим газдинствима, тако да је то наш основни циљ и мислим да успевамо у томе”, истиче Горан Ђорђевић, професор Пољопривредне школе у Рековцу.
Винова лоза у Левчу гаји се на око 420 хектара. Левачко виногорје припада рејону „Три Мораве", мада има специфичну климу и земљиште. Успешно послује шест регистрованих и већ афирмисаних винарија. Ничу и нови засади, а акценат је на аутохтоним сортама попут прокупца и тамњанике.
Марија Милетић има 12 хектара винограда: “Углавном су то висококвалитетне сорте Шардоне, Совињон бели, Мерло, Каберне совињон и у последње време смо се више окретали домаћим сортама тако да имамо доста Тамњанике и садили смо Прокупац".
Радује да нове винарије оснивају углавном млади људи који су решени да остану на дедовини, што је процес потпуно супротан од вишедеценијског исељавања становништва из тих крајева.
„Имам око пет хектара свог засада, иначе то је традиција од преко сто година којом се бавимо ја и моја породица и два сина, тако да правимо мало вина и тако", истиче Душан Милетић, виноградар из Опарића.
Предавачи на осмом сабору винара и виноградара у Рековцу говорили су о узгоју аутохтоних сорти, попут тамњанике. Странци и добри познаваоци вина увек траже да пробају нешто ново и аутентично и управо ту Левачки виноградари виде своју шансу.
Жири сабора имао је задатак да дегустира око стотину узорака вина у три категорије и прогласи најбоље произвођаче из левачког виногорја.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.