Izvor: RTS, 13.Feb.2024, 15:55

За оно најгоре довољна секунда непажње – колико возача у сваком тренутку користи телефон током вожње

Ризик од саобраћајне незгоде повећава се четири пута уколико се током вожње користи мобилни телефон. Једно глобално истраживање показало је да је сваки трећи возач у Србији телефонирао током вожње, док је сваки четврти куцао поруку.
Телефонирање >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у аутомобилу сматра се озбиљним саобраћајним прекршајем и законом је забрањено, осим ако се користи хендс фри уређај.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић каже за РТС да је према истраживању тог владиног тела утврђено да у сваком трентку 3,7 одсто возача путничких аутомобила током вожње користи телефон.
Наводи да се у једном великом истраживању у коме је учествовало 39 земаља света, од хиљаду грађана Србије чак њих 39 одсто изјаснило да је употребљавало телефон док су били за воланом а чак 25 њих да је куцало поруке, што је још ризичније.
Стаматовић је указао на то да при брзини од 50 километара на час, аутомобил за две секунде пређе 28 метара, довољно да се појави изненадна препрека или пешак.
Како је нагласио, управо они који користе телефон су у четири пута већем ризику да учествују у саобраћајној несрећи.
Стаматовић апелује на возаче да не користе телефон током вожње и да је довољна секунда да се деси оно најгоре.
Наводи да не постоји тачан податак о томе колико су несрећа изазвали возачи који су употребљавали телефон, али да је познато да је узрок сваке 12 – непажња.
"Поред коришћења мобилног телефона под непажњу се може подвести и ометање путника у аутомобилу као и пушење", додаје Стаматовић.
Директор Агенције за безбедност саобраћаја апелује на возаче да уколико морају да користе телефон током вожње то чине уз помоћ хендс фри уређаја.
Стаматовић указује на то и да саобраћајне камере већ успешно бележе употребу телефона у вожњи и као и то да ли је возач везао сигурносни појас.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.