Izvor: RTS, 13.Feb.2024, 10:37

Ескобар: Једнострани потези на КиМ имаће последице

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да је та земља била потпуно јасна да не може бити једностраних потеза на Косову и Метохији, као и да ће такви потези имати последице.
Габријел Ескобар је за Танјуг, поводом >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << одлуке Приштине о забрани динара на КиМ, истакао да би о тим питањима требало да се комуницира са роковима који не утичу на становништво.

Поручио је да су САД биле потпуно јасне да не може бити једностраних потеза, као и да ће такви потези имати последице.
"Ми смо спремни да помогнемо у решавању проблема, али Београд и Приштина морају да се врате дијалогу и поштују постојеће договоре", рекао је Ескобар.
Према његовим речима, многа од тих питања могла би да се реше успостављањем Заједнице српских општина.
На питање да ли је адреса за помоћ Србима на Косову и Метохији у Бриселу или Вашингтону, наглашава да САД у потпуности подржавају дијалог под окриљем ЕУ, и улажу све наше напоре да се он настави, као и да је дијалог једини канал за решавање "билатералних питања".
"Наша техничка подршка, наша економска подршка, и наш политички утицај су иза њега, јер на крају дана, наша највећа аспирација је да се и Косово и Србија прикључе Европској унији. И да у међувремену развију мирне, продуктивне и ефикасне билатералне односе", рекао је Ескобар.
Ескобар је и поводом Дана државности Србије рекао да му је жеља да се настави развијање пријатељства са САД.
"Урадили смо много тога у протекле три године са Марком Ђурићем овде и желимо да наставимо са тим. Он је урадио много тога за Србију и недостајаће нам", рекао је Ескобар, који је био гост на пријему који је поводом Дана државности организовала амбасада Србије у Вашингтону.
Хил: Били смо јасни у погледу забринутости о намери да се забрани динар на КиМ Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је да је америчка влада била веома јасна у погледу забринутости о намери да се забрани динар на Косову и Метохији и шта то значи за људе који тамо живе.
Хил је у Вашингтону, где је присуствовао пријему поводом Дана државности Србије, на питање Танјуга да прокоментарише одлуку Приштине да прелазна фаза примене уредбе којом се забрањује динар не може трајати дуже од три месеца, а да не повуче уредбу, рекао да не жели да улази у детаље онога што се тренутно дешава на КиМ, али да мора да дође до побољшања у односима Београда и Приштине, односно "да се постигне нормализација".
"Наставићемо да улажемо напоре кроз дијалог да се нормализују односи, а за остало ћемо видети", рекао је Хил.
На питање да ли је после најновијих потеза Приштине дијалог у мраку, амбасадор Хил каже да не жели да карактерише дијалог и да то оставља изасланику ЕУ Мирославу Лајчаку, али да верује да се многи проблеми, укључујући и динар, морају решавати кроз дијалог.
Хил додаје да мисли да Србија треба да буде у ЕУ и да САД желе да јој помогну на том путу.
"То је за вас већ дуг пут и биће до тренутка када постанете чланица. Ми делимо ваше аспирације и желимо да помогнемо”, истакао је Хил.
Србији је пожелео успех, додајући да је Марко Ђурић, за кога је председник Србије најавио да ће се вратити у Србију, где ће обављати једну од веома важних функција, био изванредан амбасадор у Вашингтону.
"Мислим да је амбасадор Ђурић направио и поставио позитиван курс односа Србије и САД и мислим да му српски народ дугује велику захвалност због тога што је постигао овде”, рекао је Хил.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.