Izvor: RTS, 12.Feb.2024, 17:30

Централна банка у Приштини: Прелазна фаза уредбе о забрани динара не може да траје дуже од три месеца

Централна банка у Приштини саопштила је да прелазна фаза примене њене уредбе којом се забрањује коришћење динара не може трајати дуже од три месеца.
Уредба, која предвиђа да је евро једина валута која за готовинска плаћања на KиМ ступила је на >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << снагу 1. фебруара, упркос снажном међународном притиску да се одложи њена примена.
У саопштењу за јавност приштинска централна банка је објавила да је израдила нови план за олакшавање примене ефеката уредбе на готовинске операције у одређеним заједницама.
Планом је предвиђена и "привремена суспензија таксе која се примењује за отварање филијала/канцеларија, како би се подстакле лиценциране небанкарске финансијске институције (са нагласком на размени) да отворе канцеларије у косовским општинама са српском већином, посебно у четири северне општине".
Приштинска банка је саопштила да о плану обавештава јавност са "додатним радњама за које се очекује да ће бити спроведене у најкраћем могућем року, али не дужем од три месеца, у сарадњи са банкама и другим финансијским институцијама".
"Ове радње се предузимају поред конструктивног ангажовања, на омогућавању што ефикаснијег механизма трансфера средстава из Србије на Kосово, преко банковних рачуна и већ познатих модела, представљених у писму предлога ЦБK-а, са спремношћу да се испита свака опција", наводи се у саопштењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.