Izvor: RTS, 10.Feb.2024, 06:44

Кијев: Петочлана породица страдала у удару на Харков; Москва: Спречен напад на бродове у Црном мору

Рат у Украјини – 717. дан. Седморо цивила, укључујући двоје деце и петомесечну бебу, погинуло је у руском нападу на Харков, саопштио је Кијев. Погођена је бензинска пумпа, пожар се проширио на 15 стамбених зграда, а оштећена је и градска болница. Три особе страдале су >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у руском удару на Сумску област, саопштиле су локалне власти. Москва тврди да је ПВО оборила неколико украјинских дронова изнад Брјанске области. Зеленски попунио тим главнокомандујућег украјинске војске генерала Сирског – именовао је пет нових команданата.
Жестоке борбе настављене су на купјанском и красно-лиманском правцу. Украјина је саопштила да је за 24 сата оборила десет од 16 руских дронова који су наводно били усмерени искључуво на цивилну инфраструктуру.
Са друге стране, руски званичници су јавили да је у руској области спречен напад украјинских дронова на енергетске објекте.
У међувремену, настављене су смене у украјинској војсци.
Украјински председник Володимир Зеленски разрешио је дужности начелника Генералштаба Сергеја Шапталу и на његово место поставио Анатолија Бархилевича, истакавши да руковођење војском преузима нови тим. 
Украјински председник је, истовремено, смењеног команданта Оружаних снага Украјине Валерија Залужног прогласио херојем Украјине, дан након што је смењен са места врховног команданта војске.
Нови главнокомандујући Оружаних снага Украјине Олександар Сирски се, такође, први пут од именовања огласио објавом на Телеграму, поручивши да успех Украјине у рату зависи од технолошких иновација, попут беспилотних летелица.
За то време, норвешко министарство одбране саопштило је да је влада те земље предложила да се Украјини обезбеди више ПВО система НАСАМС.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.