Izvor: RTS, 10.Feb.2024, 00:48

Агенција Фич потврдила кредитни рејтинг Србије

Рејтинг агенција Фич потврдила је кредитни рејтинг Србије на нивоу ББ+, што је на корак до инвестиционог рејтинга, уз стабилне изгледе за његово даље повећање, саопштила је Народна банка Србије.
Као кључне факторе за одлуку да потврди кредитни >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << рејтинг Србије, агенција Фич истиче кредибилан оквир укупне економске политике, виши ниво економске развијености мерене бруто домаћим производом по глави становника, уз боље управљање и виши ниво људског развоја у односу на земље са сличним кредитним рејтингом, уређене јавне финансије и опадајућу путању јавног дуга, наводи се у саопштењу НБС.
У образложењу одлуке агенција истиче и отпорност привредног раста, који је у 2023. износио 2,5 одсто и био вођен нето извозом и инвестицијама, значајно поправљену спољну позицију земље, уз знатно нижи дефицит текућег рачуна платног биланса, његову пуну покривеност нето приливима страних директних инвестиција и раст девизних резерви на рекордни ниво, стабилност банкарског сектора и очувано финансијско здравље и напредак на пољу динаризације, пре свега захваљујући расту динарске штедње.
НБС преноси да агенција Фич истиче да ће инвестиције бити на високом нивоу и због међународне изложбе Експо 2027 и да би требало да достигну око 26,5 одсто бруто домаћег производа у овој и наредној години. Стопу раста бруто домаћег производа за текућу годину пројектује на нивоу од 3,3 одсто, а за 2025. годину на нивоу од 4,2 одсто.
"Кумулативни реални раст српске економије, од око 12 одсто у последње четири године, упркос смањеној екстерној тражњи, успостављена опадајућа путања инфлације и њен очекиван повратак у границе циља средином ове године, високи приливи по основу страних директних инвестиција пре свега у разменљиве секторе, који су допринели константном расту нашег извоза, потврђују да су Влада и Народна банка Србије претходних година водиле одговорну економску политику”, поручује гувернерка Јоргованка Табаковић.
Та политика, додаје, за резултат има ценовну, финансијску и укупну макроекономску стабилнос.
“У чијој основи је и очувана релативна стабилност девизног курса. Све је то основ за одржив раст и развој наше економије и њен даљи напредак”, каже Табаковић.
Као доказ очуване отпорности домаће економије на негативне ефекте енергетске кризе и заоштрених геополитичких тензија ова агенција истиче раст извоза робе и услуга, пре свега прерађивачке индустрије, и његову географску распрострањеност.
Фич оцењује да су томе допринели повећани производни капацитети, као резултат прилива страних директних инвестиција, који ће остати снажни и у наредним годинама.
Агенција очекује да ће стране директне инвестиције наставити да покривају дефицит текућег рачуна платног биланса, и поред очекиваног убрзања инвестиција и с тим повезаног раста увоза. Све то треба да допринесе наставку раста девизних резерви земље, као значајном стубу одбране од екстерних ризика.
Када је реч о јавним финансијама, које ће и у наредном периоду утицати на изгледе кредитног рејтинга Србије, агенција Фитч истиче да је буџетски дефицит износио 2,2 одсто бруто домаћег производа и да су резултати у 2023. години бољи од плана, пре свега захваљујући мањим трансферима јавним предузећима из енергетског сектора.
За наредне године очекује се даљи пад дефицита буџета, чему треба да допринесе јачање економије и раст пореских прихода, што ће резултирати и наставком опадајуће путање јавног дуга, на испод 50 одсто на крају 2025. године.
"С обзиром на све резултате економске политике које смо остварили и у овим турбулентним временима каква се не памте, а које је истакла и рејтинг агенција Фич у свом саопштењу, Србија би вероватно већ имала инвестициони рејтинг да није било шокова из међународног окружења”, каже гувернерка.
Напомиње да је Србија својим реакцијама и мерама ублажила све негативне последице глобалне неизвесности.
“И очувањем макроекономске стабилности постигли да нас тржишни учесници по стопама приноса већ пореде са земљама са инвестиционим рејтингом, што се надам да ће у наредном периоду препознати и рејтинг агенције”, поручила је Јоргованка Табаковић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.