Izvor: RTS, 09.Feb.2024, 16:47

Село Глогоњ: Шта мотивише младе да живот у граду замене селом

Захваљујући пројекту „Кућа на селу са окућницом" Јелена и Мирослав са троје деце преселили су се из Врања у Глогоњ, а имали су јак разлог да живот у граду и југ Србије замене за живот у селу код Панчева.
Јелена и Мирослав пре неколико година су >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << се преселили из Врања у Београд где су живели као подстанари, али маштали су о томе да купе лепу кућу у неком банатском селу и да са децом уживају у великом дворишту. Када је расписан конкурс за куповину сеоске куће нису се ни једног тренутка двоумили, јер желели су да наставе миран живот у свом дому.

“То што би плаћали кирију сад уложимо у кућу, купимо један прозор, врата, плочице. Немамо могућности све одједном да купимо и таман то што бисмо давали за кирију улажемо у кућу и то ће сутра остати нашој деци”, наглашава Јелена Стевановић из Глогоња.
Стевановићи су се уселили у кућу која је стара више од 100 година и сад је полако сређују и ништа им није тешко, јер овде су наишли на топлу добродошлицу.
Јелена додаје: “То је мала средина, сви се међусобно познају и не може да се пореди са Београдом, где вас нико и не примећује. Јако нам је лепо, пријатељска је атмосфера, топлина и то је баш оно што смо тражили”.
Анђела и Лазар овде у селу имају много безбрижније детињство, а Петар који иде у трећи разред воли да црта, али има и необичан хоби:
“Волим да учим државе и то ми је јако занимљиво. Много сам научио о Европи, Азији, Африци, Америци, Аустралији”, каже Петар Стевановић, ученик 3. разреда.
Град Панчево од почетка подржава овај пројекат и до сада је у околним селима нов дом за две године пронашло 9 породица:
“Мало је теже пронаћи за овај новац овде код нас кућу, а у руралним деловима Србије је лакше. Видимо ипак на овом примеру да је могуће уз одређена сопствена средства и рад који људи улажу да се дође до свог дома”, наводи Миленко Чучковић, члан ГВ задужен за рад и социјалну политику.
Нови конкурс за куповину сеоских кућа до 10.000 евра расписан је и ове године, а Влада Србије за ову намену издвојила је 500 милиона динара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.